Data publicării:

Programul Fabrici de Reciclare. Laurențiu Neculaescu (AFM): Cine poate aplica / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lovelyday12
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lovelyday12
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News, DC News TV și DC Business unde a vorbit despre Programul Fabrici de Reciclare. 

Laurențiu Neculaescu a menționat că programul este unul complex, implicând proiecte mature cu autorizație de construcție și acord de mediu. Se așteaptă ca în luna septembrie să fie depuse mai multe proiecte, pe măsură ce agenții economici finalizează procesul de autorizare și obținerea documentelor necesare pentru a depune proiectele la Administrația Fondului pentru Mediu.

„Programul a pornit pe data de 14 iunie, la ora 10:00 și este deschis până pe 12 septembrie. Avem deja 11 proiecte depuse pentru 11 fabrici noi. Așteptăm până la 13 septembrie 2024 să se închidă termenul de depunere și vom trece la evaluarea proiectelor. Sperăm să vină cât mai mulți. Noi am estimat și ne dorim să înființăm 26 de noi fabrici de reciclare.

Aici discutăm de un program mult mai complex, discutăm de proiecte mature, cu autorizație de construcție, cu acord de mediu. Sunt convins că, în ultima parte, probabil în luna septembrie, se vor depune mult mai multe pentru că sunt convins că acum agenții economici sunt în tot felul de termene de autorizare și de obținere a diverselor documente de certificare pentru a putea depune proiectul la Administrația Fondului pentru Mediu.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

Cine poate aplica

„Acestea sunt 11 solicitări pentru a înființa 11 fabrici noi. Nu trebuie neapărat să ai experiență similară. Trebuie să ai o companie care are capacitate financiară sănătoasă și am dat voie să meargă și pe diversificarea activității.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

 

Intensitatea ajutorului de stat depinde de județul în care se implementează fabrica

Laurențiu Neculaescu a explicat cum trebuie să procedeze persoanele interesate. Potrivit acestuia, prima etapă constă în alegerea unuia dintre cele 5 coduri CAEN eligibile, după care urmează alegerea terenului. Localizarea terenului influențează intensitatea ajutorului de stat. 

„Se desfășoară tot online. Prima dată vă duceți și vă adăugați unul din cele 5 coduri CAEN eligibile. După care vă duceți să vă cumpărați teren sau închiriați hala, concesionaţi, nu trebuie neapărat să fiți proprietar pe teren. Terenul poate fi luat oriunde numai că diferă intensitatea ajutorului de stat în funcție de județul în care implementați fabrica. Aici în Ilfov cred că este doar 30% ajutorul de stat și 70% contribuția proprie. Dacă vă duceți în alte județe, procentele se schimbă: 30% contribuție proprie și 70% ajutorul de stat.

Contribuția maximă pe care o da statul este de 8.4 milioane de euro.”, a spus Laurențiu Neculaescu. 

 

„Există niște punctaje în funcție de tipul de deșeu pe care îl reciclează"

Laurențiu Neculaescu a explicat că programul permite reciclarea oricărei categorii de deșeuri, dar punctajele variază în funcție de tipul de deșeu reciclat. Potrivit acestuia, cele mai mari punctaje le obțin fabricile care reciclează deșeuri municipale.

„Noi am lăsat la liber orice categorie de deșeuri. Este foarte adevărat că acolo există niște punctaje în funcție de tipul de deșeu pe care îl reciclează. Cel mai mare punctaj îl obțin fabricile care se îndreaptă către deșeul municipal și reciclează din el.

Sunt categorii de deșeuri și punctajele sunt date în funcție de aceste categorii de reciclare. Ele sunt afișate pe site, sunt în ghidul de finanțare, punctajul e transparent. Vede fiecare ce puncte obține când își scrie proiectul.", a spus Laurențiu Neculaescu la DC News, DC News TV și DC Business. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel