Data publicării:

Programul energetic ce ar putea schimba fața României: Ce nu a făcut Guvernul face fiecare cetățean. Toată lumea va alerga să-și pună panouri pe casă / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Administrația Fondului pentru Mediu desfășoară mai multe programe în folosul cetățenilor.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News, unde a discutat cu Bogdan Chirieac despre cei care sunt eligibili pentru a accesa bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice:

„Terasele blocurilor din orașele României sunt foarte lungi. Acolo e capacitate mare de energie. Presupun că puterea instalată e 20-30 de kilowați. De ce nu împărțiți energia respectivă la 100 de apartamente. Asta ar însemna 90 de kilowați pe apartament, în condițiile în care consumul unui apartament e de 300 de kilowați oră pe lună. O treime din preț îl plătește blocul“, a spus Bogdan Chirieac.

„Nu prea putem să facem această distribuție. Legea prosumatorului spune că acel contor inteligent măsoară cât produc și cât trag din rețea. În momentul în care punem pe terasa unui bloc 20 de kilowați, nu pot să identific producția unui anumit apartament anume și cât consumă fiecare, ca să se facă acea compensare pe real. E o chestiune tehnică. Ăsta ar putea să fie un model de program viitor, prin care firmele de distribuție sau furnizorii de energie să creeze un program nou, să intre într-un parteneriat cu asociațiile de locatari și să aplice ei pentru a crea energie și să facă o compensare cu asociația de locatari. Să facem o compensare 1-1 pe fiecare apartament în parte, astăzi este imposibil“, a spus președintele AFM.

„Sunt multe asociații de proprietari, în toate orașele din România, și poate luați inițiativa să puneți panouri fotovoltaice pe blocuri. Noi avem foarte multe blocuri și ar fi capacități de producție energie electrică verde foarte importante. Inclusiv prin atragerea de fonduri europene.

Pentru blocurile de birouri, cele din Pipera de exemplu, investitorul, proprietarul clădirii, care are chiriași, poate să-și pună panouri solare pe clădire?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„El poate să-și pună, dar nu va beneficia de finanțare de la AFM. Aici discutăm despre o activitate economică. Faptul că cineva este proprietar pe o clădire și o închiriază, asta înseamnă activitate economică. Dacă desfășoară activitate economică, intrăm sub incidența ajutorului de stat. Aici înseamnă că și el trebuie să vină cu o contribuție proprie etc. Discutăm de o finanțare directă, pe persoană fizică, ce nu este generatoare de venituri, deci nu se creează un avantaj față de un alt agent economic. Pentru societățile comerciale, discutăm de alte mecanisme de finanțare. Să se adreseze la IMM-uri, la Ministerul Fondurilor Europene“, a spus Laurențiu Neculaescu.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Încărcarea gratuită a mașinii electrice. Chirieac: Cred că e cam singurul program guvernamental coerent de până acum / video

Chirieac: Fiecare cetățean va alerga să-și pună panouri fotovoltaice

„Dacă reușiți pe acest sistem, schimbați fața României, fiindcă lumea va trece pe panouri fotovoltaice și se va bucura că produce energie. Ce nu a făcut Guvernul, deschiderea de noi capacități energetice, face fiecare cetățean. Salvăm și mediul și salvăm și banii. Dacă sistemul va avea succes, se va rostogoli, să știți!“, a punctat Bogdan Chirieac. „Pentru agentul economic, 50.000 de euro să își creeze putere instalată nu e din cale afară. Poate să facă asta“, a mai adăugat analistul politic.

„Din câte știu eu, au fost finanțări de acest gen, prin Ministerul Energiei. Programul Electric Up se adresa agenților economici care doreau să pună panouri fotovoltaice. A avut succes și urmează o nouă sesiune“, a spus Laurențiu Neculaescu, după care Bogdan Chirieac a adăugat: „E foarte puțin popularizat, dar ăsta va fi de masă. Toată lumea va alerga să găsească firma de instalator, să-și pună panouri pe casă, să facă“.

„Întâi își va pune o persoană, iar după ce alții vor vedea că respectivul nu mai plătește nimic, vor vrea și ei“, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Dacă programul, în acest format, cum l-am gândit cu colegii de la AFM, se va derula în cele mai bune condiții și lucrurile vor merge, cu siguranță Administrația Fondului pentru Mediu va continua această finanțare. Dacă vom vedea că există cerere mare, cu siguranță anul viitor vom redeschide o axă de finanțare pe același mecanism de creare de capacități de producție pe persoană fizică“, a mai spus președintele AFM.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Casa Verde Fotovoltaice. Detalii despre contractul cu firma de instalatori și modalitatea de plată / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel