”Programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar. Nu putem să împiedicăm accesul”. Rafila: Ordonanțele militare emise în timpul pandemiei nu mai sunt valabile
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 05 oct 2022, 23:07
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
În majoritatea spitalelor de stat încă se face triaj COVID, se fac teste pentru depistarea SARS-CoV-2 înainte de investigații, iar accesul vizitatorilor nu este permis sau este permis doar după depunerea unei cereri scrise, dacă este aprobată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, lămurește că trebuie să existe program de vizită, dar și că ordonanțele militare nu mai sunt valabile. 

”Comunicarea cu pacientul în interiorul spitalului este o problemă uneori (...), trebuie să comunici cu pacientul, să fii empatic, să-l sprijini, să simtă interesul tău pentru problema lui, dar şi (...) comunicarea în exterior continuă să fie o problemă. Chiar sunt spitale care probabil încă aplică ordonanţele militare emise în timpul pandemiei, au fost două ordonanţe militare care nu mai sunt valabile în niciun fel şi evident că programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar, să fie accesibil şi să se poată desfăşura la ore la care oamenii pot să ajungă să-şi vadă rudele, sigur, cu anumite rigori, cu anumite limitări, dar nu putem să împiedicăm accesul în spitale, nu avem niciun motiv în momentul de faţă", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, la Europa FM.

”Avem o problemă legată şi de legea drepturilor pacientului, care limitează comunicarea informaţiilor legate de pacient către rudele foarte apropiate şi încercăm să găsim o soluţie şi la această chestiune (...). Aceasta este o problemă de management strict a unui spital. Un spital poate să organizeze un serviciu de informare (...) introducerea în criterii a unui astfel de indicator de evaluare a managerului este foarte importantă şi cel mai important este ca toată lumea, indiferent de subordonarea spitalului, să utilizeze aceeaşi grilă, pentru că nu poţi să spui că într-un spital de la Ministerul Sănătăţii există şi la unul - să spunem de la o primărie - nu există aceste criterii”, a adăugat Alexandru Rafila, conform Agerpres. 

Se caută soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate

Ministrul Sănătății a vorbit și despre vaccinurile anti-COVID. El afirmă că "Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (...). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”. 

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. ”Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea” a insistat Alexandru Rafila.

Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.

”Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (...); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?