Data actualizării:
Data publicării:

Programul de supraveghere electronică şi telefonică al SUA în alte țări, prelungit, în pofida criticilor

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

SUA prelungesc programul de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate.

Senatul SUA a votat sâmbătă pentru prelungirea programului de monitorizare electronică și telefonică în afara țării, transmite Agerpres. Acest program, larg utilizat de serviciile de informații americane, a fost criticat anterior de organizațiile pentru libertăți civile, relatează Agerpres.

Totuși, Casa Albă a salutat extinderea acestui program, "unul dintre cele mai importante instrumente ale SUA de colectare a informaţiilor", şi a anunţat că preşedintele Joe Biden va promulga "rapid" textul.

Proiectul de lege în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea în străinătate (FISA), permite agenţiilor de informaţii americane să desfăşoare programe de supraveghere electronică sau telefonică fără a solicita neapărat un mandat judiciar. Sunt vizate în special persoanele non-americane din străinătate și poate include monitorizarea corespondenței electronice.

De ce programul este puternic contestat

Cu toate acestea, textul de lege a fost puternic contestat de organizațiile care apără viața privată și libertățile individuale. Dezbaterea privind reînnoirea programului a fost intensă, iar fostul președinte Donald Trump a intervenit cerându-le aleșilor să "omoare FISA. Trump a afirmat că programul a fost utilizat împotriva sa și a altora, da fără a furniza dovezi în acest sens.

Programul "a fost folosit împotriva mea şi a multor altora. Mi-au spionat echipa de campanie!,", a susţinut el, fără a furniza dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lunii decembrie, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a susținut necesitatea prelungirii programului, spunând că, "prin ceea ce se întâmplă în Israel, prin ceea ce se întâmplă în Ucraina, prin ameninţarea reprezentată de China, prin ceea ce se întâmplă cu infrastructura noastră strategică, prin atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost să depunem armele unilateral".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel