Programul Cornul și Laptele, bătaia de joc a autorităților și a copiilor răsfățați
Un raport publicat de Centrul Român pentru Politici Europene arată o realitate îngrijorătoare. Principalul program de educație pentru alimentația sănătoasă ar putea eșua în România, după mai bine de un deceniu de la lansare. Folosit în majoritatea țărilor europene și finanțat în mare parte cu fonduri UE, programul este neglijat de autorități și de firmele producătoare.
În 2004, era lansat Programul Cornul și Laptele. Românii l-au văzut ca pe un proiect de asistență socială, în vreme ce în Occident, acesta a fost gândit ca un program de educație a copiilor pentru alimentația sănătoasă.
Laptele este indispensabil pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar produsele de panificație trebuie să înlocuiască dulciurile din dieta elevilor.
Un corn și o cană cu lapte...85 de bani
Din păcate, statul nu mai alocă decât...85 de bani pe zi pentru ”Cornul și laptele” oferite unui elev, în școli. Prețul mic fiind unicul criteriu de atribuire a comenzilor, calitatea produselor a scăzut, arată raportul CRPE, lansat în prezența reprezentantului OMS în țara noastră. Ca urmare, copiii de la orașe aruncă laptele și cornul, sau refuză să le consume, produsele fiind luate de personalul școlii.
Nici autoritățile nu sunt interesate de buna desfășurarea a programului, arată CRPE. ”Nicio autoritate publică nu mai dorește să administreze acest program, așa că Guvernul ar trebui să-și asume răspunderea și să organizeze licitații”, spune Dorin Cojocaru, reprezentaul industriei laptelui din România.
România va pierde fondurile europene alocate programului
Până în 2012, de Cornul și Laptele s-a ocupat o direcție din Ministerul de Interne. Când s-a înființat Ministerul Dezvoltării Regionale, acest departament nu a fost preluat și s-a desființat. În viziunea Organizației Mondiale a Sănătății, laptele este unul dintre cele mai importante elemente ale unei alimentații zilnice sanatoase. În lipsa unei strategii naționale, România risca să piardă fondurile europene alocate. În prezent, se află pe locul patru în ceea ce privește fondurile alocate de UE pentru finanțarea programului ”Cornul și Laptele”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News