Data actualizării:
Data publicării:

Program de depistare activă a tuberculozei, demarat de Ministerul Sănătății, în 11 județe. Cresc șansele de vindecare ale pacienților

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Program de depistare activă a tuberculozei, demarat de Ministerul Sănătății, în 11 județe. Cresc șansele de vindecare ale pacienților. Sursa - pixabay.com
Program de depistare activă a tuberculozei, demarat de Ministerul Sănătății, în 11 județe. Cresc șansele de vindecare ale pacienților. Sursa - pixabay.com

Ministerul Sănătății demarează acțiunea de depistare activă a tuberculozei în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, în cadrul Programului "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”.

Alegeri prezidentiale 2024

Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

 

Vezi si.

 

Serviciile medicale ambulatorii din zonele rurale și dotarea cabinetelor medicilor de familie, printre prioritățile Ministerului Sănătății 

 

Ministerul Sănătății are ca prioritate dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii în centrele medicale integrate care deservesc localități rurale și dotarea cât mai multor cabinete de medicină de familie. 

Conform procedurilor din cadrul PNRR, Componenta 12 – Sănătate, Ministerul Sănătății a selectat 200 de centre comunitare integrate care vor beneficia de finanțare nerambursabilă. Aceste obiective de investiții vor include construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea centrelor comunitare integrate.

O listă de rezervă include alte 100 de obiective similare care vor fi finanțate, în cazul în care nu va fi atins plafonul de buget al programului. Până la data de 15 decembrie 2022 pot fi depuse cererile de finanțare, urmând ca până la 30 decembrie a.c. să fie semnate contractele cu beneficiarii.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a întâlnit ieri, 2 noiembrie 2022, cu primarii unor comune din județul Botoșani: Ioan Butnaru (Comuna Hilișeu-Horia), Aurel Ștefan (Vorona), Varvaruc Valerian (Corni), Claudiu Ilaș (Dângeni), Daniel Claudiu Chelariu (Mihălășeni), Ioan Galiț (Mitoc) și Marcel Marcu (Lunca), pentru a găsi cele mai bune soluții pentru implementarea rapidă a acestor proiecte.

În aceste localități există mai multe cabinete de medicină de familie care s-au înscris în programul de reabilitare și dotare a acestui tip de investiții. Din delegație au făcut parte și parlamentarii PSD Botoșani: Alexandra Hutu, Trufin Lucian și Dan Constantin Șlincu. 

Centrele comunitare integrate au ca scop sporirea accesului la asistență medicală de calitate pentru populație și, în special, pentru grupurile vulnerabile, pentru că acestea reunesc toate serviciile medicale într-un singur loc. Investiția pentru centrele comunitare integrate are un buget total de 40.200.000 euro iar pentru medicina de familie, 180.000.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel