Prognozele ANM, mai exacte, după o investiţie prin PNRR. Mirela Polifronie: Acum, fiecare staţie meteo acoperă cam 1400 kmp. Obiectivul e să mai luăm 400
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 01 dec 2022, 18:01
WhatsApp
Facebook Administratia Nationala de Meteorologie RA
Facebook Administratia Nationala de Meteorologie RA
ANM face paşi importanţi în direcţia accesării fondurilor din PNRR. Mirela Polifronie, meteorolog ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre acest subiect. 

"Odată cu începerea sesiunii ştiinţifice din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în 23 noiembrie s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul 'Extinderea reţelei naţionale de observaţii din cadrul sistemului meteorologic integrat naţional, SIMIN', care este finanţat prin PNRR. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este în calitate de coordonator de reforme, investiţii, dar şi finanţator, iar ANM, împreună cu STS, în calitate de beneficiar. 

În linii mari, acest PNRR este conceput încât să asigure un echilibru optim între priorităţile UE şi necesităţile de dezvoltare ale ţării noastre, în contextul recuperării după criza cu care ne-am confruntat atât la nivelul României, cât şi la nivel european şi global, generată de COVID-19. ANM se încadrează la pilonul Tranziţie verde, managementul apei", a declarat Mirela Polifronie pentru DC NEWS. 

România vrea să mai cumpere 400 de staţii meteo

"Valoarea proiectului în care ANM este beneficiar este undeva la 40 de milioane de euro, iar perioada de implementare este de 45 luni. Prin acest proiect, beneficiarii trebuie să îndeplinească nişte indicatori care sunt aferenţi proiectului. Ei se numesc generic ţinta 20 şi jalonul 21. Ţinta 20 se referă la achiziţionarea şi operaţionalizarea a 400 de staţii meteorologice, 300 automate şi autonome, adică fără personal, şi 100 de staţii agro-meteorologice. Această ţintă ar trebui să fie atinsă pe 30 septembrie 2025. 

Jalonul 21 este implementarea şi operaţionalizarea unui sistem de tehnologie a informaţiilor şi comunicaţiilor, pentru a integra aceste staţii meteorologice în SIMIN. Termenul este undeva la sfârşitul lunii martie 2026. 

Rolul acestui proiect ar fi pentru a creşte acurateţea avertizărilor meteo. În ultima perioadă, ne confruntăm cu tot mai multe fenomene meteo extreme, dar vorbim şi de alternanţe. Se pare că toate aceste eveniment tind să devină o caracteristică climatică principală, care va avea un puternic impact asupra degradării solului şi reducerii resurselor naturale. În ţara noastră, se înregistrează o creştere a frecvenţei acestor fenomene meteo extreme, dar şi a intensităţii lor. E necesară creşterea capacităţii de avertizare a populaţiei, ca să contribuie la diminuarea riscului de pierdere de vieţi omeneşti şi de producere a unor pagube materiale însemnate", a mai spus Mirela Polifronie. 

O staţie meteo la 1400 km pătraţi acum

"În acest moment, SIMIN include peste 160 de staţii meteo, 164, dintre care 66 fac şi observaţii agro-meteorologice. În România, o staţie meteo deserveşte aproximativ 1400 kmp. În România, distribuţia staţiilor meteo nu este uniformă, există şi suprafeţe mari din teritoriu, cum este exemplul judeţului Brăila, unde nu sunt colectate datele meteorologice. Staţiile sunt puţine şi destul de distanţate unele de celelalte. Creşterea numărului de staţii meteorologice va duce cu siguranţă la creşterea eficienţei prognozelor şi avertizărilor meteorologice", a concluzionat meteorologul ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?