Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru perioada din calendar, în timp ce ploile vor fi prezente în cantităţi reduse şi pe arii restrânse, se menţionează în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 8 - 21 aprilie, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, deși valorile termice vor varia uşor de la o zi la cealaltă, în prima săptămână de prognoză, vor fi cu mult peste normele caracteristice perioadei. Temperaturile maxime vor avea medii între 24 - 26 de grade. Temperaturile minime vor fi între 8 şi 10 grade. A doua săptămână va debuta cu o răcire semnificativă, însă până la finalul acesteia se vor apropia de norme, context în care maximele vor fi de la 10 la 20 de grade. Minimele vor fi între 4 și 6 grade, mediat regional. Probabilitatea de ploaie va fi mai crescută în intervalul 16 - 21 aprilie.

În Crişana, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal, în intervalul 8 - 15 aprilie, cu medii ale valorilor termice maxime între 22 şi 28 de grade şi ale minimelor între 16 şi 18 grade. După acest interval, vremea se va răci accentuat. Maximele vor scădea la 14 grade, mediat regional. Minimele vor fi în jurul la 4 grade, după care vor tinde spre un normal, respectiv 18 grade ziua, 6 grade noaptea. Totodată, va ploua pe arii relativ extinse în a doua săptămână a prognozei.

În Transilvania, maximele vor fi în creştere în primele trei zile de prognoză, cu medii de la 24 la 26 de grade. Apoi, până în data de 15 aprilie vor avea variaţii între 20 - 24 de grade. Apoi, temperatura va scădea semnificativ la 16 grade, în următoarele două zile. Și se vor redresa uşor spre finalul intervalului de prognoză, la 18 grade Celsius mediat regional. Temperaturile minime vor avea medii de 2 şi 8 grade, cu cele mai scăzute valori în 9 şi 10 aprilie şi, din nou, între 18 şi 21 aprilie. Ploi vor fi pe arii restrânse şi în general slabe, cu o probabilitate mai mare din data de 14 aprilie.

În Maramureş, luni, marţi şi miercuri, vremea se va încălzi, cu medii ale maximelor de la 22 la 26 de grade, iar minimele de la 6 la 10 grade. După această dată vor urma două episoade de răcire a vremii: primul, în 12 şi 13 aprilie, şi al doilea, care va fi semnificativ, între 16 - 19 aprilie. În consecință, mediat regional, valorile diurne vor fi între 12 şi 22 de grade, iar cele de noapte între 4 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată după data de 16 aprilie şi până la finalul intervalului.

În Moldova, până în 15 aprilie 2024, vremea nu va avea variaţii mari ale temperaturii. Mediile maximelor vor fi între 22 şi 26 de grade. Minimele vor fi între 6 şi 10 grade. În 15 - 17 aprilie, se va răci accentuat. Prin urmare, ziua vor fi 16 grade mediat regional, Noaptea vor fi 4 grade. Apoi, vor mai fi doar uşoare variaţii. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe urmând a se semnala pe suprafeţe restrânse, îndeosebi după data de 16 aprilie.

În Dobrogea, vremea va fi uşor mai caldă în prima săptămână de prognoză, cu medii ale maximelor care vor varia între 22 şi 24 de grade, iar minimele între 8 şi 12 grade. Următoarea săptămână va veni cu o răcire substanţială, cu un regim termic ce nu va avea variaţii prea mari pe parcursul intervalului şi se va situa, mediat regional, la valori diurne de 18 grade şi nocturne de 8 grade. Ploi vor fi puţine în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare după 13 aprilie.

În Muntenia, temperaturile se vor situa peste cele caracteristice perioadei în intervalul 8 - 16 aprilie, chiar dacă valorile maxime vor avea uşoare variaţii, între 24 şi 26 de grade. Minimele vor fi între 8 şi 12 grade. În 17, 18 şi 19 aprilie se va răci accentuat, astfel că ziua vor fi temperaturi, mediat regional, de 18 grade. Noaptea vor fi 6 grade, iar până la sfârşitul intervalului vor mai creşte uşor. Ploile vor fi cu o probabilitate mai mare în a doua săptămână de prognoză.

În Oltenia, în general, vremea va fi frumoasă şi caldă în prima săptămână de prognoză, cu valori maxime ce vor fi, mediat regional, între 24 şi 26 de grade şi minime între 8 şi 10 grade. Între datele 15 şi 17 aprilie se va răci brusc, iar regimul termic diurn va scădea spre 18 grade. Apoi, va mai urca uşor, la 20 de grade, în timp ce pe timpul nopţilor se vor consemna temperaturi în jur de 6 grade. Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din intervalul analizat, şansele de ploaie fiind mai ridicate doar la finalul perioadei de prognoză.

La munte, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei în prima săptămână, cu variații de temperatură de la o zi la alta. Mediile de temperatură se vor situa, la maxime, între 12 şi 16 grade. Minime vor fi între 2 şi 6 grade. După 15 aprilie, vremea se va răci accentuat, cu maxime care vor ajunge la 6 grade, mediat regional, şi minime la -2 grade. Probabilitatea ca precipitaţiile să fie cu caracter local va fi mai ridicată după 17 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel