Profiturile „obscene” ale gigantului energetic Shell stârnesc furia britanicilor aflați în cea mai profundă criză a costurilor din ultimele decenii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Britanicii solicită o taxă excepțională mai mare după ce Shell a raportat un profit „obscen” de 40 de miliarde de dolari.  

Guvernul Marii Britanii este sub presiune să-și regândească impozitul excepțional asupra companiilor energetice, după ce Shell a raportat unul dintre cele mai mari profituri din istoria corporativă a Regatului Unit, o dată  cu creșterea prețurilor la energie declanșată de invadarea Ucrainei.

Opoziția și sindicatele au descris profitul Shell, cel mai mare din istoria companiei de 115 ani, drept „revoltător” și l-au acuzat pe Rishi Sunak că a lăsat companiile de combustibili fosili să „își facă de cap”. scrie The Guardian.

Joi, compania cu sediul central din Regatul Unit a confirmat că a plătit doar 134 de milioane de dolari în taxe excepționale, în 2022. Numărul este o fracțiune din suma pe care o va colecta Europa; Shell va plăti un total de 1,9 miliarde de dolari în taxe excepționale, în UE. Compania a fost criticată în octombrie când a spus că nu a plătit nicio taxă excepțională în Marea Britanie până în acel moment, dar miercuri a transmis că ar putea contribui cu 500 de milioane de dolari în 2023.

Profitând de prețurile record la petrol și gaze, Shell a înregistrat profituri de aproape 10 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, ducând profiturile totale anuale ajustate la 40 de miliarde de dolari în 2022, depășind cu mult cele 19 miliarde de dolari înregistrate în 2021.

În clasamentul all-time al profiturilor anuale încasate de o companie britanică, performanța plasează Shell la egalitate cu British American Tobacco, care a strâns 38 de miliarde de lire sterline, în 2017, dar încă în urma celor 60 de miliarde de lire sterline realizate de Vodafone în 2014, când grupul de telecomunicații și-a vândut afacerea din SUA.

Propunerea laburiștilor pentru Ministerul Schimbărilor Climatice, în cazul preluării guvernării, Ed Miliband, a declarat: „În vreme ce poporul britanic se confruntă cu o creștere a prețului energiei de 40%, guvernul permite companiilor de combustibili fosili să obțină profituri extraordinare, prin refuzul de a implementa o taxă excepțională adecvată.”

Liderul democrat-liberal, Ed Davey, a spus: „Nici o companie nu ar trebui să obțină astfel de profituri scandaloase, profitând invazia ilegală a Ucrainei de către [Vladimir] Putin.

„Rishi Sunak a fost avertizat în calitate de ministru de finanțe și acum ca prim-ministru că avem nevoie de o taxă excepțională adecvată pentru companii precum Shell, dar nu a reușit să ia măsuri.”

Paul Nowak, secretarul general al TUC, a spus că profiturile sunt „obscene” și „o insultă la adresa familiilor muncitoare”.

Creșterea profiturilor Shell și ale concurenților săi în 2022 a determinat guvernul să introducă o taxă excepțională pentru operatorii din Marea Nordului, care a fost ulterior înăsprită de actualul ministru de finanțe, Jeremy Hunt.

Nowak a spus că taxele excepționale ar trebui majorate. „În timp ce gospodăriile din Marea Britanie se luptă să-și plătească facturile și să-și facă rost de bani, Shell se bucură de o sumă de bani uriașă. Timpul scuzelor a trecut. Guvernul trebuie să impună companiilor energetice o taxă excepțională mai mare. Miliarde sunt lăsate pe masă”, a spus el.

Shell a beneficiat de o creștere a prețului petrolului cauzată de embargourile asupra petrolului rusesc impuse de la invazia Ucrainei și de decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaz către Europa continentală.

Purtătorul de cuvânt oficial al lui Sunak a spus că premierul știa că publicul va vedea profiturile Shell ca fiind „extraordinar” de ridicate, motiv pentru care guvernul a introdus impozitul său extraordinar comparabil cu cel observat în alte țări, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel