Data publicării:

Profitul zonei euro este un factor mai mare de inflație decât salariile, transmite Banca Centrală Europeană

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

O măsură cheie din zona euro a crescut profitabilitatea corporativă la un nivel record în ultimul trimestru, menținând presiunea asupra inflației, deoarece scăderea mult așteptată a marjelor de afaceri este amânată și mai mult, a arătat joi un ziar al Băncii Centrale Europene (BCE).  

Companiile au crescut prețurile înaintea creșterii costurilor de anul trecut pentru a împinge inflația la un teritoriu de două cifre până în toamnă, forțând BCE să crească rapid dobânzile pentru a reduce cererea, astfel încât firmele să fie nevoite să cedeze și să înceapă să absoarbă cererile de salarii mai mari, scrie Reuters.

În timp ce BCE acuză adesea creșterea rapidă a salariilor pentru presiunile inflaționiste, deflatorul PIB - o măsură a modificărilor prețului tuturor bunurilor și serviciilor - a crescut de patru ori față de media istorică, în ultimul trimestru, iar profiturile, nu salariile, au fost cele care au contribuit în cea mai mare parte.

„În primul trimestru al anului 2023, ritmul anual de creștere a deflatorului PIB din zona euro a atins un maxim record de 6,2%, în creștere de la 5,7% în trimestrul precedent, ajungând la un minim de 0,6% în trimestrul doi din 2021” a transmis BCE într-un articol din Buletinul Economic.

„Contribuția profiturilor unitare a fost deosebit de mare în ultimele trei trimestre, reprezentând aproximativ 60% din creșterea totală a deflatorului PIB”, a adăugat BCE.

Gândirea economică tradițională ar fi indicat profituri mai slabe, având în vedere că blocul a suferit o recesiune în timpul iernii, dar natura unică a șocurilor a suprascris regulamentul.

Gospodăriile încă beneficiază de economii ample acumulate în timpul pandemiei, așa că continuă să cheltuiască, în timp ce volatilitatea prețurilor la energie a creat o scuză mai ușoară pentru firme de a crește prețurile.

Anticiparea a mai multor șocuri energetice motivează companiile să protejeze.

Chiar dacă o scădere a marjelor nu este încă evidentă, BCE și-a repetat opinia de mult timp că acest lucru se va întâmpla în cele din urmă și întreprinderile vor începe să absoarbă o parte din cererea de salarii suplimentare a lucrătorilor, eliminând astfel presiunea asupra BCE pentru a crește ratele.

„Privind în perspectivă, eliminarea cererii reținute din cauza pandemiei, diminuarea blocajelor ofertei și impactul înăspririi politicii monetare ar trebui să însemne că firmele sunt supuse mai multor presiuni pentru a absorbi creșterea puternică a salariilor și creșterea ulterioară a costurilor unitare cu forța de muncă, folosindu-se de profiturile unitare”, a transmis BCE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel