Profilul lui Netanyahu. H. D. Hartmann: Nu e un iubitor de democrație liberală, dar sistemul democratic din Israel l-a acceptat ca lider autoritar. Nu va permite să-i sufle cineva în față
Analistul de politică externă H. D. Hartmann i-a făcut profilul lui Benjamin Netanyahu.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, i-a făcut profilul lui Benjamin Netanyahu, după ce acesta a revenit la putere în Israel:
„În cazul lui Bibi Netanyahu nu vorbim de un mare iubitor de democrație liberală. El nu a fost un mare liberal, ci a fost un autoritar. În guvernările lui, dacă citim presa israeliană, vom vedea că i s-a reproșat tot timpul un anume autoritarism, o anumită înclinare spre modul militar de conducere. Nu înseamnă că a făcut o dictatură militară, dar nu a fost liberal. El nu a fost adeptul metodelor liberale de guvernare.
Bibi Netanyahu nu va permite să-i sufle cineva în față. El va aduce înapoi aceleași metode de conducere, în care decizia primului-ministru este decizia primului-ministru. Lui i s-a reproșat întotdeauna că a dus la extrem articole din Constituție, că le-a făcut mai elastice ca să îi permită o putere foarte autoritară.
Israelul nu așteaptă o democrație de tip Lopez, de tip Nancy Pelosi, de tip Biden în interiorul statului său, ci un premier eficient, foarte clar, cu reguli care să impună linii roșii oricărui adversar al Israelului. Bibi Netanyahu nu este adus ca să vină cu flori și cu apă cu zahăr“, a spus H. D. Hartmann.
Hartmann: A vrut să instituie imunitatea primului-ministru
„Va conduce cu mână forte, chiar dacă nu e general“, a punctat jurnalistul Tudor Curtifan.
„Da, exact! Bibi Netanyahu va conduce o democrație cu mână forte. El nu a distrus niciun fel de pilon al democrației, doar că au fost deciziile sale executive, prin lărgirea acestor interpretări constituționale pe care aproape pe toate le-a câștigat în afară de chestia cu anticorupția. Pe toate l-a câștigat la înalta curte a Israelului. Judecătorii i-au dat dreptate. A pierdut la libertatea, independența și suveranitatea procurorilor și, ca probă, și el, dar și soția lui au probleme cu justiția.
El a vrut să instituie imunitatea primului-ministru. Acolo a pierdut răsunător. Nici președintele Israelului nu are așa ceva. Sistemul democratic l-a acceptat ca lider autoritar pentru că amenințările internaționale la securitatea statală erau de așa tip încât trebuia să existe un astfel de lider“, a conchis, la DC News, la Geostrategica, H. D. Hartmann, analist de politică externă.
Benjamin Netanyahu: Obama m-a amenințat. Mesajul a fost clar și a fost menit să provoace teamă în mine
Netanyahu a scris în cartea sa ”Bibi: My Story” că fostul președinte american Barack Obama l-a amenințat pe acesta la prima lor întâlnire la Casa Albă în 2009. Spre sfârșitul întâlnirii, Obama ar fi spus: ”Știi, oamenii mă citesc adesea greșit, dar vin din Chicago. Știu cum să mă descurc cu rivalii duri”.
Apoi, Obama, după cum a povestit Netanyahu, a făcut ceva ”care m-a șocat profund pentru că era atât de opus caracterului său reținut. Mesajul a fost clar și a fost menit să provoace teamă în mine”. Netanyahu nu spune ce a spus sau a făcut Obama pentru a-l amenința, dar, într-o biografie recent publicată a premierului numită ”Cracking the Netanyahu Code”, jurnalistul Mazal Mualem a spus că Obama a gesticulat ca și cum ar fi tăiat gâtul cuiva.
"Domnule Președinte”, a răspuns Netanyahu, ”sunt sigur că ai vrut să spui ceea ce ai spus, dar eu sunt prim-ministrul Israelului și voi face tot ce pot pentru a-mi apăra țara” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News