Profilerul Dorin Dumitrean: M-am dus aiurea după două persoane pentru că asemănarea era incredibilă. E posibil să greșești și să acționezi din grabă din presiune mediatică sau instituțională
Profilerul Dorin Dumitrean activează în Poliție și ne-a spus în cadrul emisiunii „Culisele Justiției” care sunt cele mai mari două presiuni când vine vorba despre cazuri complexe.
Profilerul Dorin Dumitrean a fost invitatul Laurei Duță în emisiunea „Culisele Justiției”, acolo unde a vorbit despre profilul lui Cătălin Cherecheș, dar și alte cazuri complexe de violență mare din România.
De această dată, specialistul a abordat câteva dintre problemele pe care le întâmpină polițiștii din cadrul poliției judiciare, spunând că presiunea mediatică și instituțională pot crea probleme pentru specialiștii care trebuie să analizeze comportamentul și faptele suspecților.
„Mă gândesc la un dosar de mare violență, la un pedofil în serie care ne-a creat probleme într-un județ. M-am dus aiurea după două persoane pentru că asemănarea era incredibilă. Dacă puneam două poze alăturate erau dincolo de fratrie, mai mult decât frați, semănau foarte bine (...) Rolul nostru, în analiză comportamentală, cu sprijinul colegilor din judiciar, este acela de a crea această pâlnie sau sită. Am 5,6,7 suspecți. Ei funcționează ca suspecți pentru noi, poate că nu au calitate procesual penală de așa natură, poate sunt mai jos, poate sunt persoane bănuite. Am avut situații în care să fie suspect și să nu-și piardă această calitate procesual penală și l-am eliminat din cercul de suspecți. Este posibil să greșești, să te pripești, să acționezi din grabă din presiune mediatică sau instituțională.”, a spus Dorin Dumitrean.
Legat de cazul de la Sibiu, invitatul ne-a spus că nerezolvarea cazului ar fi adus consecințe grave pentru Poliția Română, și nu doar la capitolul imagine. Mai mulți posibili infractori ar fi prins curaj în a săvârși infracțiuni interpretând că autoritățile nu-și fac treaba.
„Pentru Poliția Română, a lăsa nerezolvat un astfel de dosar ar fi fost grav. Dă de înțeles altora că în România se poate și nu mă gândesc neapărat la imaginea Poliției. Noi ne gândim la ce trebuie făcut încât să se rezolve cât mai repede. Acest lucru poate pune și bețe în roate.
În astfel de dosare complexe, polițiștii de poliție judiciară pot fi frustrați din cauza unei hârtii care trebuie să-ți vină cât mai repede, atunci când punctăm pe infractor pentru că știm că este acolo și trebuie să aștepți după o hârtie ca să mergi acolo, strângem din dinți. Ne supără foarte tare lucrul acesta. Sunt și situații în care avem informații foarte consistente și știm că putem lua o scurtătură, dar vin Codul de procedură penală și zice slow down, ridică pedala de pe accelerație că ai nevoie de: ordonanță, decizie, de mandat etc., dar asta are și o parte bună că sunt situații în care noi ne grăbim și mergem peste cine nu trebuie.”, a mai punctat Dorin Dumitrean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News