"Profetul tehnologiei" care a prezis iPhone-ul face previziuni alarmante pentru anii următori
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un expert în tehnologie, cu un palmares de predicție a schimbărilor majore din industrie, a făcut mai multe previziuni uluitoare.

Ray Kurzweil de la Google a prezis era iPhone și faptul că un computer va bate pe cineva la șah până în 1998.

Acesta prezice că oamenii vor fuziona complet cu inteligența artificială, devenind cyborgi nemuritori, până în 2045.

El prevede, de asemenea, că progresele în domeniul inteligenței artificiale vor face posibilă reînvierea celor dragi și conectarea creierului nostru la tehnologia cloud, în ceea ce el numește "a cincea epocă" a inteligenței umane.

În esență, inteligența artificială (AI) va depăși în cele din urmă inteligența umană, schimbând fundamental existența noastră.

Kurzweil scrie: "Bebelușii născuți astăzi vor fi abia absolvenți de facultate când va avea loc 'singularitatea' ". Singularitatea este procesul prin care oamenii vor deveni cyborgi, conform studiilor sale menționate în cea mai recentă carte.

"În cele din urmă, nanotehnologia va permite acestor tendințe să culmineze cu extinderea directă a creierului nostru cu straturi de neuroni virtuali în cloud", a completat acesta.

"În acest fel, vom fuziona cu inteligența artificială. Aceștia sunt cei mai interesanți ani din întreaga istorie a umanității", detaliază Kurzweil.

El spune că recentele descoperiri în domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi ChatGPT, arată că predicția sa din 2005 a devenit realitate.

Cele mai șocante previziuni ale sale sunt prezentate mai jos: 

Morții vor reveni la viață

Kurzweil crede că tehnologia IA o să "readucă la viață" morții - la început sub forma unor simulări care reproduc o persoană, apoi fizic.

Încercările lui Kurzweil de a-și "aduce înapoi" tatăl - care a murit când  avea 22 de ani - folosind inteligența artificială au început în urmă cu mai bine de 10 ani.

Kurzweil a creat un replicant al tatălui său prin alimentarea unui sistem de inteligență artificială cu scrisorile, eseurile și compozițiile muzicale ale tatălui său.

El scrie: "Creăm deja prin activitățile noastre digitale înregistrări extrem de bogate despre cum gândim și ce simțim. În acest deceniu, tehnologiile noastre de înregistrare, stocare și organizare a acestor informații vor avansa rapid".

Până la sfârșitul anilor 2020, Kurzweil se așteaptă la recreări non-biologice "extrem de realiste" ale oamenilor - și apoi ale corpurilor vii.

El scrie: "În cele din urmă, replicanții ar putea fi chiar adăpostiți în corpuri biologice augmentate cibernetic, crescute din ADN-ul persoanei originale".

Kurzweil prezice că oamenii se vor muta în corpuri artificiale "mai avansate decât permite biologia" - și că, până în anii 2040, va fi posibil să se facă o copie a unei persoane.

Oamenii vor deveni de un milion de ori mai inteligenți

Kurzeil spune că suntem pe cale să intrăm în "a cincea epocă" a inteligenței, în care omul fuzionează cu mașinile - declanșată de apariția inteligenței artificiale la nivel uman și a cipurilor cerebrale precum Neuralink a lui Elon Musk.

Kurzweil crede că, în anii de după 2029, inteligența umană se va multiplica de milioane de ori prin conectarea directă a ființelor umane la mașini.

El scrie: "O capacitate cheie în anii 2030 va fi conectarea intervalelor superioare ale neocortexului nostru la cloud, ceea ce va extinde direct gândirea noastră. În acest fel, în loc ca IA să fie un concurent, ea va deveni o extensie a noastră".

Nemurirea începe în 2030

Kurzweil prezice că oamenii vor începe să atingă nemurirea până în 2030.

Acest lucru va fi susținut de salturi uriașe în tratamentul medical.

El scrie că, până în 2030, simulatoarele biologice cu inteligență artificială vor efectua teste clinice în ore și nu în ani, ceea ce va conduce la noi medicamente și tratamente pentru longevitate.

"Obiectivul pe termen lung sunt nanoroboții medicali. Aceștia vor fi fabricați din piese cu senzori, computere, comunicatoare și, eventual, surse de energie încorporate ce vor permite intervenții extrem de precise", a mai spus acesta.

Viața va deveni mai ieftină - și mai ușoară

Kurzweil crede că tehnologia va revoluționa viața de zi cu zi, roboții fiind capabili să construiască zgârie-nori incredibil de rapid cu ajutorul imprimantelor 3D.

Alte descoperiri bazate pe inteligența artificială vor duce la scăderea prețului energiei solare, prin descoperiri în domeniul fotovoltaic - reducând prețul energiei.

În același timp, descoperirile în domeniul extracției robotizate vor duce la scăderea costurilor de exploatare a materiilor prime.

El scrie: "În anii 2030, va fi relativ ieftin să trăiești la un nivel care este considerat luxos astăzi".

Divertisment în care "simțim" fiecare gând 

Creierul uman va fi modernizat prin "nanotehnologie", permițând noi forme de divertisment, crede Kurzweil.

Kurzweil spune că divertismentul va pune în cele din urmă "fiecare gând din capul cuiva în capul tău".

Creierele vor fi modernizate prin "electrozi inofensivi la scară nanometrică introduși în creier prin fluxul sanguin".

El scrie: "Eliberate de îngrădirea craniilor noastre și procesate pe un substrat de milioane de ori mai rapid decât țesutul biologic, mințile noastre vor fi împuternicite să crească exponențial, extinzând în cele din urmă inteligența noastră de milioane de ori spre cunoaștere, dar și divertisment", conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel