Profesorul Bodislav, despre marea „performanță” a lui Câciu și problema privind creșterea accizelor pe motorină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Profesorul Alexandru Bodislav a făcut o radiografie a măsurilor greșite luate de Ministerul Finanțelor, atunci când Adrian Câciu se afla la cârmă.

„Domnul Câciu, nu neapărat din vina lui, dar el a fost căpitanul vasului, a reușit, în decembrie 2022, performanța să supraestimeze modul în care colectează, să nu înțeleagă că atunci când creezi măsuri anti-inflaționiste, te aștepți pe piață la o scădere a cererii pentru că lumea nu mai are bani să consume, iar greșeala lor principală a fost că n-au înțeles cum funcționează inflația. Doi la mână, n-au înțeles modul în care raționamentul cumpărătorului diferă în momentul în care are venituri din ce în ce mai gâtuit. Trei la mână, n-au înțeles cum funcționează și acele mecanisme prin care tu lași ceva în spațiul fiscal ca să te poți redresa dacă există situații, precum cele prin care trece România acum.

Este foarte problematic ce se întâmplă, în ideea în care anul următor, așa cum pare din modul în care este construită ordonanța, se umblă puțin la accize, nu neapărat că le vor crește pe cele pe tutun și alcool, pentru că fiind o taxă pe viciu într-un fel e normal să crească. La accizele pe motorină este un lucru foarte interesant. Dacă vă uitați, per total, accizele au tendința să scadă la volum mare, iar oamenii se pot întreba cum au devenit ăștia așa de prietenoși cu privire la consumul de motorină, că este contrar politicilor verzi. Ei bine, Guvernul oferă opțiunea de a fi puțin relaxat în momentul în care consumi motorină la nivel industrial, deoarece cred că se pregătește un pachet din partea Comisiei Europene, prin care să oblige agricultorii să nu mai beneficieze de subvenții de motorină”, a declarat profesorul Alexandru Bodislav.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel