Profesor Harvard: De câți oameni e nevoie la un protest pentru ca guvernul să cadă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
În multe țări, de-a lungul istoriei, regimurile politice au căzut din cauza presiunii populare.

Ultimul exemplu este cel al Belarusului unde populația a ieșit în stradă împotriva regimului pro-sovietic al lui Alexandru Lukașenko. Este încă prea devreme pentru a ști dacă această mișcare va servi pentru a-l răsturna, dar se poate întrezări ceva deoarece știința a calculat deja câți oameni trebuie să iasă în stradă pentru a pune capăt unui guvern.

După cum a scris BBC, politologul Universității Harvard, Erica Chenoweth, a dezvoltat un studiu pentru a oferi un răspuns. Profesorul și-a concentrat munca pe dictaturi, nu pe democrații, deoarece acestea din urmă au alegeri libere ca mecanism de schimbare. Specialistul a analizat protestele dintre anii 1900 și 2006.

Prima concluzie este că un protest a avut de două ori mai multe șanse să aibă succes dacă nu a fost violent deoarece violența reduce baza de sprijin a mișcării. În plus, oamenii participă în număr mai mare la protestele pașnice. De asemenea, crește proporția participării femeilor, copiilor și personelor cu dizabilități. Astfel, se intervine mai puțin spre deloc în forță pentru trimiterea oamenilor acasă.

Este evident că cu cât participarea oamenilor este mai mare, cu atât sunt mai multe șanse ca un protest să aibă succes, dar Erica Chenoweth crede că cifra care aproape îl garantează este de 3,5% din populație.

Deși pare un număr mic, nu este. În cazul Spaniei, ar fi mai mult de 1,5 milioane de oameni pe stradă, iar în România ar însemna 665.000.

În ceea ce privește tendințele actuale, cercetările lui Chenoweth subliniază că protestele devin mai pașnice, dar, pe de altă parte, au și mai puțin succes decât înainte, indiferent dacă sunt violente sau non-violente. Profesorul consideră că rețelele sociale au fost o sabie cu două tăișuri, deoarece regimurile le folosesc și pentru a contracara mișcările de protest cu infiltrare, propagandă și dezinformare, scrie 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel