Profesor de religie, suspectat că a lăsat gravidă o elevă de liceu. Psihoterapeut, semnal de alarmă
Psihoterapeutul Laura-Maria Cojocaru a comentat pentru DC News cazul unui profesor de religie de la Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni, judeţul Alba, care ar fi lăsat însărcinată o elevă minoră.
Specialistul a explicat cum ar trebui prevenite cazurile de relații intime cu minori, care se soldează cu drame pentru persoanele în cauză.
Este grav. Este un abuz emoțional. La această vârstă, copilul nu are maturitatea psiho-emoțională necesară. Prin urmare, din acest motiv, legea pedepsește relațiile sexuale cu minori în care se poate considera că adultul a profitat de lipsa ei de maturizare. Eleva ar trebui să beneficieze de o consiliere psihologică, să fie ajutată dacă ar dori să păstreze sarcina. Cu atât mai mult ar trebui consiliere dacă nu dorește să păstreze sarcina pentru că s-ar putea să aibă sentimente de vinovăție. Sunt foarte multe emoții amestecate.
Poate și iubirea pe care și-o închipuie pentru profesor. Sunt foarte multe lucruri care necesită lămurire și echilibrare în interiorul ei. Probabil este o lipsă de afecțiune. Aici apar anumite tentații din lipsa de afecțiune din casă sau, din contră, poate fi o familie mai restrictivă și atunci probabil a fost un gest de rebeliune. Chiar dacă își imaginează că a fost îndrăgostită, de aici încolo este vorba despre altceva. Repet, nu este vorba despre vârsta psiho-emoțională de maturitate. Nici pentru o relație, nici pentru o iubire matură. Probabil că acolo, în familie, este o greșeală. Este dificil de spus care sunt cauzele. Însă, sunt o multitudine de factori la fiecare în parte. Poate mediul sau grupul de prieteni să o fi influențat... Ce l-a determinat pe profesor? Nici la el nu este o maturitate din moment ce nu își găsește o persoană de vârsta lui și apelează la copii. Ideal ar fi pentru elevă să fie consiliată de un specialist care să descopere concret factorii, precum și ce va face de acum înainte, a spus psihoterapeutul Laura-Maria Cojocaru pentru DC News.
Prevenția începe în familie, apoi la școală
Prevenția este extrem de importantă. Prevenția în școală este necesară, o educație care să înceapă, cel puțin, de la vârsta de 14 ani, ținând cont că din punct de vedere genetic, hormonal, s-a accelerat maturizarea fiziologică. La fete, menstruația poate să apară, ca medie, între 8 și 10 ani față de acum câțiva ani când vârsta medie era de 13-14 ani. Pe de altă parte, maturizarea emoțională nu arată că a ajuns la același grad cu cea hormonală. Însă, educația trebuie să înceapă în familie, acasă. La școală este mai dificil, însă se pot face niște ore de educație. Cunosc mulți psihologi care sunt dispuși să vină în școli să țină cursuri. De exemplu, la orele de religie se pot organiza câteva ore pe an în care să le vorbească un specialist, un medic, despre schimbările hormonale. Acesta ar fi momentul ideal, cel puțin 14 ani a spus psihoterapeutul Laura-Maria Cojocaru pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News