Data publicării:

Prof. Dumitru Borțun arată adevăratul preț pe care-l plătim atunci când navigăm pe Internet, unul imens. Sorin Ivan: E foarte grav ce spuneți!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cât de controlați suntem, de fapt, în era Internetului?

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun, SNSPA, președintele de onoare al Asociației Române de Relații Publice, a fost invitat la DC Edu unde a vorbit despre fața nevăzută a Internetului.

Există un Big Brother?

Dialogul celor doi a fost impulsionat de discuția despre instinctul de conservare și supraviețuire în lupta pentru existență și lăcomia specifică animalelor, pornind de la "Ferma animalelor" a lui George Orwell unde s-a făcut o sinteză a anilor de stalinism. Mai departe, romanul "1984" vine cu premoniții și anticipări distopice pentru vremurile noastre - printre care și controlul de tip "Big Brother".

Prof. Dumitru Borțun: În "1984" autorul mizează deja pe o bază tehnologică și pe avansul tehnologiei care era în mers. În "Ferma animalelor" Orwell are intuiția extraordinară a faptului că în natura umană domină, de la distanță. două caracteristici: egoismul și lăcomia. De-aia și mută toată povestea în sfera animalelor. E o alegorie foarte reușită! Era cam obligat să facă asta, pentru că nicăieri n-ai egoism și lăcomie mai mare ca-n lumea animalelor.

Animalele, neavând cultură și valori, nu au opritor. La animale e instinctivă. Pe când la om e elaborată și își găsește tot felul de forme de justificare în care fiecare viciu are o ideologie aferentă care-l justifică, dar e interesant că a mutat totul în lumea animalelor pentru că acolo asta arată: cum cei care ajung la putere își dau drumul la lăcomie și egoism.

Prof. Sorin Ivan: Și n-a fost primul. Dacă ne ducem cu două secole în urmă la Jonathan Swift ne amintim de sumbra lui utopie la Călătoriile lui Gulliver pe care lumea o receptează ca pe o carte pentru copii. Călătoria a IV-a, în Țara Cailor, imaginează o societate distopică, dominată de niște ființe degradate, instinctuale, sălbatice care sunt oamenii - numite "Yahoo", exact cum se numește motorul de căutare. De-acolo și vine denumirea. Și o pune în chip polemic, ca societate superioară, societatea cailor.

Tehnologia înseamnă, iată, nenumărate avantaje excepționale care ne recalibrează viața, dar și control! Observăm că se știe totul despre noi, că în urma unor căutări ne vin oferte pe telefon, pe rețele...

Prof. Dumitru Borțun: Da. Fiindcă ți-au citit gusturile și interesele. Și atunci îți tot vin, ești observat tot timpul.

Prof. Sorin Ivan: Deci există un Big Brother?

Prof. Dumitru Borțun: Există! Și vreau să le spun celor care se uită la noi că internetul nu e gratuit. Oamenii așa cred, că e gratis, nu plătești nimic, poate în anumite situații dacă vrei să te abonezi la un site, dar în rest intri pe internet... Plătești un alt preț, un mare preț, pe lângă cel de la rețeaua de cablu. Un preț imens: identitatea ta. Toată identitatea ta este prețul cu care plătești accesul la internet.

Prof. Sorin Ivan: E foarte grav ce spuneți! Și e un adevăr, fără îndoială, e o temă de meditație.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel