Data publicării:

Prof. dr. Ioan Coman: Operații cu laserul, fără pierderi de sânge, pentru calculi renali sau tumori

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ioan Coman, despre operatiile chirurgicale robotice
Ioan Coman, despre operatiile chirurgicale robotice

Pentru calculi renali, adenom de prostată sau tumori de căi urinare, în ultimii ani, operațiile cu incizii de 20 cm și pierderi mari de sânge au fost înlocuite cu operații miniinvazive realizate cu ajutorul laserului, după care pacientul poate merge acasă în aceeași zi.

Prof. dr. Ioan Coman, invitat la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, a vorbit despre avantajele operațiilor cu laser, care au înlocuit, în ultimii ani, operațiile cu pierderi mari de sânge și spitalizare de săptămâni întregi.

„Există endo-urologia, care a devenit în ultimii ani o chirurgie flexibilă intrarenală. Se intră pe căi naturale, uretră, vezică, uretrer, intri până în mijlocul rinichiului, îl studiezi pe dinăuntru, poți depista o tumoră de mucoasă, de căi urinare sau un calcul, pe care poți să-l pulverizezi cu laserul și pacientul merge acasă în aceeași zi. Operația este nesângerândă. Pentru aceste patologii se făceau operații cu incizii de 20 de centimetri și cu spitalizare de săptămâni întregi. Acum este trendul spre miniinvazivitate.

Tot mai multe centre de urologie din țară au această chirurgie flexibilă intrarenală. Sunt cursuri pe care le organizăm pentru rezidenți. Pentru patologia litiazică, pentru calculi în principal și pentru tumorile de căi urinare, viitorul este al miniinvazivității flexibile intrarenale.

Operații nesângerânde

Laserul este de mai multe decenii în urologie, a intrat cu destul de multă reținere și din cauza costurilor, dar în ultimul timp s-a perfecționat atât de mult încât pentru tumorile prostatice necanceroase, de exemplu adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostate, endoscopic se poate face enucleerea strict a adenomului, a tumorii de prostată, lăsând pe loc țesutul sănătos. Operația este nesângerândă. Toată această masa tumorală este introdusă endoscopic în vezica urinară și se extrage în final printr-un sistem special. Pacientul stă cu o sondă 1-2 zile fără să fi pierdut sânge, după care merge acasă, externat fără cateter, fără sondă, ceea ce este un avantaj deosebit pentru pacient.

Se poate scoate adenomul în totalitate sau se pot face în funcție de indicații vaporizări ale acestei mase tumorale benigne. Pentru tumorile vezicale, există trendul actual de a face o enucleere în care iei practic de pe mușchiul vezicii urinare, detașezi tumora vezicală și dai piesa în totalitate anatomopatologului, lăsând un pat tumoral sănătos. Pe tumorile vezicale mari, cu laserul poți să pulverizezi întreaga masa tumorală până în profunzime și aceasta fără pierdere de sânge. Sunt operații care până acum, cu rezecțiile clasice endoscopice, mergeau cu pierderi importante de sânge. Acum, practic, operația este nesângerândă. Sunt câteva din avantajele laserului.

Conform standardului actual, pentru litiaza urinară, nici 2% din cazuri nu se operează clasic în țările civilizate. Și am pretenția că din acest punct de vedere și România se încadrează. Nu se mai operează clasic, cu bisturiul, cu incizie de 20 cm, să scoți un calcul de 5 mm. Așa se făcea când am început eu urologia. Acum totul se face pe cale endoscopică, nesângerândă, cu spitalizare de câteva ore”, a declarat prof. dr. Ioan Coman.  

Iată răspunsul complet:

Youtube video image

Vezi interviul integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel