Data publicării:

Prof. dr. Dan Prelipceanu, interviu: Drogurile, o problemă privită cu lejeritate, ravagii printre tineri

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Droguri
Droguri

Prof. dr. Dan Prelipceanu vorbește la DC News despre consumul de droguri, care de multe ori este tratat cu lejeritate. Interviul are loc în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

România stă foarte prost la capitolul prevenție a drogurilor. După 2000 a crescut consumul de marijuana, inclusiv în țara noastră. Pentru marijuana nu există antidot și doar prevenția primară poate funcționa. Însă această problemă este privită cu multă lejeritate în populația generală și mai ales în mediile tinere, artistice, creative, în care se acceptă. Prof. dr. Dan Prelipceanu mărturisește că are mari dificultăți cu persoane mai elevate care spun „mă simt bine, nu fumez multă iarbă și am văzut că îmi crește randamentul, mă simt mult mai bine, sunt creativ...”.

„Poate că nici nu e o dependență foarte mare. Și atunci trebuie să începi cu mesaje inteligente. Problema în prevenția primară este calitatea mesajelor. Dacă ele au calitate proastă, poți să obții efecte contrare”, avertizează prof. Prelipceanu. 

Prevenția împotriva drogurilor ar trebui să înceapă în școli

Mesajele trebuie transmise în primul rând în școli. „Se discută atât despre religie în școli. Foarte bine, să se discute... Dar educația pentru sănătate mintală e foarte dezvoltată în foarte multe țări, de la Finlanda, considerată cu cea mai bună educație din lume, până la Malaezia, culmea, unde există un program național de sănătate mintală lăudat de toată lumea, inclusiv de OMS. Ar trebui să fie incultată de la grădiniță poate, de la vârsta cea mai fragedă, dar sigur că într-un mod foarte inteligent”, este de părere prof. dr. Dan Prelipceanu. 

Mesajele formulate pe principiul „Mă poți înțelege numai dacă ești cu mine în suferință” au o puternică eficiență demonstrată științific. 

Conștientizarea problemei este primul pas de la care ar trebui începută lupta contra unei dependențe, fie că e vorba de alcool sau droguri. 

Programele de prevenție în acest domeniu se lovesc însă de lipsa banilor. „Nu se alocă bani, în general, de către guverne, pentru că rezultatul apare târziu, adică în ciclul electoral viitor și profită de el dușmanii politici ai ministrului care a dat bani”, spune prof. Prelipceanu.

Urmărește dialogul complet în video:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel