Prof. dr. Chioncel, despre moartea subită la ”oameni care nu ar trebui să moară”: Tratamentul nu e ieftin, dar ce înseamnă scump când salvezi viața unui tânăr?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Prof. Ovidiu Chioncel, președintele Societății Române de Cardiologie, a participat la conferința cu titlul "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează",

DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, a organizat în data de 9 aprilie conferința cu titlul ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”. Prof. dr. Ovidiu Chioncel, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC), a spus în cadrul acestei conferințe că România rămâne pe primul loc la mortalitatea prevenibilă, explicând de ce este importantă sensibilizarea populației atunci când vorbim despre cardiomiopatie.

"Din păcate, rămânem pe primul loc la mortalitatea prevenibilă și acesta este un lucru grav. Așa cum știți sau dacă nu știți îmi face plăcere să vă readuc aminte, Societatea Română de Cardiologie are foarte multe inițiative. Multe dintre acesta sunt strict profesionale, altele sunt de conștientizare a problemelor medicale din această țară și sunt adresate populației generale și în final, multe dintre reușitele noastre ca societate și ca și grup de experți se datorează acestor mese rotunde pentru că singuri nu putem reuși. Avem un interes comun și acest interes comun este să creștem nivelul de îngrijire medicală, să scădem rata evenimentelor asociate bolilor cardiovasculare.

Fără ajutorul dumneavoastră noi nu putem merge mai departe și îmi face o deosebită plăcere, am participat la multe mese rotunde împreună cu doamna doctor Diana Păunescu, cu domnul doctor Buicu și le mulțumesc pe această cale pentru perseverența de a ne ajuta.

Ce este cardiomiopatia

Și acesta este un lucru extrem de important - dacă Societatea Română de Cardiologie înțelege problema cardiomiopatiilor și vă spun doar două lucruri. Cardiomiopatia este o boală ce se manifestă prin insuficiență cardiacă și diagnosticul e grăbit de semne și simptome sau de cele mai multe ori se manifestă prin moarte subită. Moarte subită la oameni tineri, oameni care nu ar trebui să moară, de aceea, efortul nostru, împreună cu dumneavoastră, cu ajutorul pe care știu că ni-l veți da, trebuie să facem populația generală foarte senzitivă la această problemă care este o etiologie, este o condiție patologică care poate fi depistată genetic. Avem nevoie de dumneavoastră.

Ce putem oferi noi? Expertiza profesională, iar această expertiză profesională este certificată de participarea membrilor Societății Române de Cardiologie în ghiduri europene și acesta este un lucru foarte important, dar și de felul în care îngrijim acești pacienți. Cred că o facem bine, dar o facem cu părere de rău când ei ajung în stadii severe ale bolii. Tratamentul nu este ieftin, este scump. Dar ce înseamnă scump atunci când salvezi viața unui om tânăr? Poate însemna defibrilator implantabil, poate însemna asistare ventriculară mecanică - celebrele inimi artificiale, înseamnă fenotipare genetică dincolo de ceea ce vedem cu ochii etc.", a declarat prof. dr. Ovidiu Chioncel.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel