Data publicării:
Prof. Dr. Anca Trifan: De ce virusul Delta duce foarte repede la ciroză și cancer. Descoperirea celor care nu știu că au această boală. Semnale de alarmă
Prof. Dr. Anca Trifan, gastroenterolog, a vorbit în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.
Prof. Dr. Anca Trifan, gastroenterolog, a vorbit într-o serie de interviuri la Dc News și Dc Medical, în care a explicat mai multe detalii despre tipurile de hepatită de care românii ar trebui să țină cont. Potrivit specialistei, persoanele care provin din medii defavorizate reprezintă un procent ridicat din eșantionul celor care sunt infectați cu diverși viruși hepatici și care, în multe dintre cazurile netratate, duc la ciroză și chiar cancer.
„Pot să vă răspund chiar cu date exact și cu date de anul acesta. După cum probabil știți, noi am avut un proiect european prin care am reușit să schimbăm 140.000 de indivizi, aparent sănătoși. E adevărat, 80% provin din zone defavorizate. Am identificat aproape 2% cu Hepatită B, iar dintre aceștia, peste 10% cu Hepatită Delta. Reprezintă un procent peste cel așteptat. Ne așteptăm ca în populația generală să găsim un procent de 6%, nu mai mult de atât.
Mai mult, din acești 200 de bolnavi pe care i-am identificat acum, au fost peste 80% viremici pentru virusul Delta. Erau pacienți care aveau afecțiune floridă, agresivă, care necesită tratament și pe care, de fapt, îi ignorăm.”, ne-a spus Prof. Dr. Anca Trifan, gastroenterolog.
Virusul, în timp, duce la cancer
„Virusul Delta duce mai repede decât virusul C și B la ciroză și cancer. Te poate chiar surprinde. Azi, un tânăr, să vină cu fibroză, să știi din experiențele anterioare cu ceilalți viruși că durează 10, 15, 20 de ani până la ciroză... . Dar, cu Delta, pacientul poate să-ți vină în numai cinci ani cu cea mai mare complicație a cirozei canceroase. Cam de șase ori mai mult fac pacienții cu o infecție cancer, decât cei doar cu monoinfecție virală B.
Eu aș fi mai precaută aici pentru că mă gândesc că ne ascultă pacienții. Și pacienții, dacă creăm așa o situație în care spunem pe luni și săptămâni în cât timp dezvoltă ciroză sau cancer, cred că frica și agresiunea asupra noastră ar fi prea mari. Dacă unui pacient îi este frică că într-o lună face într-o lună cancer sau ciroză, ar fi o situație imposibilă. ”, a mai adăugat Prof. Dr. Anca Trifan, gastroenterolog.
Descoperirea celor care nu știu că au această boală
„Programul Livero a fost util. Se încheie această lună și va trebui să începem alte programe. Orice doctor trebuie să știe că orice pacient identificat cu virus B trebuie testat reflex și pentru virusul Delta. Trebuie să fac și aici o precizare. Medicul român este foarte bine educat. În România, bolnavii cu virus B sunt foarte bine testați. În SUA, doar 20% dintre pacienții cu virusul B sunt testați și pentru virusul Delta. În România, cred că peste 80% sunt testați.
Problema e că virusul B nu este identificat. În România, virusul B este mai frecvent decât C. Virusul B nu reușim decât să-l supresăm, nu reușim să-l vindecăm și probabil că entuziasmul nu e chiar atât de mare, deși tratamentele antivirale fac minuni și-n hepatita virală B.”, a mai punctat invitata.
Semnele de alarmă
„Sunt semnele de alarmă clinice și sunt comune. Dacă vreți, sunt comune pentru toate hepatitele: astenie, durere în dreapta, dispepsie, câteodată somnolență. Dar, când boala este complet compensată, pacientul poate să nu aibă absolut nimic, aici e problema. Sunt boli asimptomatice până în faza de ciroză, până la complicațiile de tipul cancerului. Sunt factori de risc. Deci, pacienți care au avut intervenții chirurgicale, care au avut transfuzii de sânge înainte de 1995 în România, pacienți care aparțin unei populații „speciale”: persoanele care întrețin relații intime cu persoane de același sex, persoane care-și vând servicii sexuale, indivizii care folosesc droguri intravenoase. Pacienți care au făcut hemodializă înainte de anii 2010, ei sunt cu factori de risc. Dacă se recunosc că aparțin unei astfel de operații trebuie să se testeze, pot merge și singuri, e gratuit.”, a încheiat specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News