Data publicării:

Dacă ne bazăm pe ”lasă că e bine și așa”, nu mergem înainte. Prof. Mircea Coșea avertizează: Pericolul nu e criza, ci obișnuința cu situația asta

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România nu va intra în criză, dar suntem blocați într-o capcană economică ce ne ține departe de adevărata dezvoltare, avertizează prof. Mircea Coșea, care atrage atenția asupra lipsei de ambiție și educație economică, lucruri esențale pentru a progresa ca națiune. "Oamenii știu să numere banii, știu să umble cu bancomatul, dar nu înțeleg că bogăția țării îi face pe ei mai bogați".

CITEȘTE ȘI: Prof. Mircea Coșea spune că nu mai suntem săraci, dar suntem în "capcana venitului mediu": Nu sunt de acord cu cei care zic că România va intra în criză

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre cât de importantă este gândirea economică pentru o țară. Acesta a dat exemplul Italiei care investește în industria auto modernă. De asemenea, profesorul a mai explicat și de ce ”nu o să mergem înainte” dacă ”gândirea economică este bazată pe 'lasă că e bine și așa' ”. Mircea Coșea a menționat că dezvoltarea economică în România ”nu mai poate fi ruptă de o dezvoltare a educației economice”.

„Economia germană a avut căderi, dar întotdeauna după căderi s-a dezvoltat mult mai repede și mult mai bine. Acest moment de cădere a Germaniei, așa cum este el, este folosit, și văd că nu se discută foarte mult, de altă țară care începe să aibă progrese în direcția în care Germania pierde.

Este Italia. Italia are investiții foarte serioase și foarte curioase pentru că nu era cazul, dar acum a investit deodată și primul-ministru, doamna Meloni, face eforturi în direcția asta în industria auto modernă. Face fel de fel de legături cu fel de fel de alte firme, încearcă cumva să tempereze această ofensivă chineză prin includerea unor capitaluri chineze în propria industrie.

Importanța gândirii economice

Deci, lucrurile se balansează în funcția de gândirea economică a celor care conduc. Dacă gândirea economică este bazată pe 'lasă că e bine și așa', nu o să mergem înainte. Pericolul care există în România acum nu este cel al foametei, cum zic unii: 'Domnule, pensionarii nu au ce mânca, mor de foame în casă'.

Nu e adevărat, nu se întâmplă asta în România. Pericolul e altul. Este obișnuirea cu această situație.

Adică... e greu, dar ne descurcăm, vedem ce facem. Aceasta e lipsa de ambiție. (...) Trebuie să ai ambiție. Domnule, nu am bani acum ca să cumpăr un kilogram de roșii, cum cumpăram înainte, nu accept să cumpăr o jumătate de kilogram. Eu vreau tot un kilogram și pentru asta vreau să văd ce fac. Cât e la fermă e atât, de ce cumpăr cu atât?

Statul român permite dezvoltarea unei structuri paralele de intermediari intre producție și client. Trebuie să fie eliminată, dar nimeni nu ia nicio poziție. Și atunci sigur că această obișnuință, această adaptare la rău... În România cum se zice? Doamne ferește să nu fie mai rău! Deci, acesta nu este un factor de progres.

Ce înseamnă asta? Însemnă că trebuie să începem cu tineretul din școală să îl învățăm, să îi arătăm, ce potențe avem, cât am realizat, ce putem să realizăm, cu ce ne putem mândri (...) pentru a sădi această încredere în această țară. Deci, vreau să vă spun că orice dezvoltare economică în România nu mai poate fi ruptă de o dezvoltare a educației economice. Educația economică e aproape nulă în România. Oamenii știu să numere banii, oamenii știu să umble cu bancomatul, dar nu înțeleg că interesul lor material e legat de interesul național. Bogăția țării îi face pe ei mai bogați.

Dezvoltarea tuturor

Deci, faptul că el se descurcă cumva nu este un viitor. Viitorul este ca țara să îl dezvolte pe el. Cum? Creând nu vouchere pentru cei care nu au bani de căldură, nu vouchere pentru alimente, ci creând un climat în care toți cetățenii țării pot să beneficieze de dezvoltare.

Am auzit niște vorbe care nu mi-au plăcut din spusele unor domni miniștri, care au spus: 'Vom da ajutoare pentru încălzire pentru cei defavorizați pentru că cei care au lefuri mai pot să plătească'.

De ce să îi penalizăm pe cei care au lefuri mari? De ce au lefuri mari? Pentru că într-un stat normal au lefuri mai cei care au rezultate bune, cei care sunt într-adevăr succes în activitatea lor. Deci, țara trebuie să asigure la toți bunăstarea, nu pe categorii, pe grupulețe. Sigur, câteodată interesul electoral e mare, dar va trece și acest interes electoral și vom intra din iarnă într-o situație în care așa cum se spune: ieșim din grotă și ne orbește soarele”, a spus prof. Coșea.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel