Data publicării:

Prof. Coșea avertizează: Asta e realitatea! Nu ne putem împrumuta la infinit la dobânzi imense

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat raportul de execuţie bugetară. 

Conform raportului de execuție bugetară, prezentat astăzi de către premierul Nicolae Ciucă, putem spune că în România avem un hiper entuziasm în materie de creștere economică, de reducere a deficitului bugetar, de colectare de taxe și impozite. Dacă la nivel global țările vorbesc de recesiune și informează cetățenii din timp asupra unei iminente crize economice, în România, iată că situația este roz, cu creștere economică, cu venituri mărite, sau cel puțin așa ne spun politicienii.

Pe acest subiect a intervenit și profesorul de economie Mircea Coșea într-o emisiune transmisă de B1TV.

”Anumite lucruri eu nu le înțeleg...”

”Anumite lucruri eu nu le înțeleg, adică de ce trebuie neapărat să ni se prezinte niște cifre care nici măcar nu sunt foarte bine aranjate, pentru că toate creșterile acestea de colectări, de aducție la buget, toată lumea știe că se bazează pe inflație. Nu e vorba aici despre o performanță mai mare a economiei sau a ANAF-ului ci doar de inflație”, a declarat profesorul Mircea Coșea. 

Creșterea economică nu a adus României niciun beneficiu

”În al doilea rând, creșterea economică nu a adus în România niciun beneficiu, nici cetățeanului, nici economiei pentru că există, așa cum deja spun de vreo două săptămâni, două canale prin care se pierde avuția țării și orice creștere economică.

Un canal este imensa datorie pe care o plătim în fiecare an și anul acesta plătim 30 de miliarde față de 16 miliarde de anul trecut. În timp ce economia a crecut cu cifre de 1% în primul trimestru, noi am plătit aproape 9 miliarde de lei datorie rostogolită.

În același timp avem un deficit comercial care este în continuă creștere ceea ce înseamnă că nu putem să scăpăm de îndatorare mai mult decât atât, anunțată într-o perioadă extrem de proastă.”, a declarat Mircea Coșea.

România, plasată pe lista țărilor cu risc de faliment

”Documentul care a apărut acum vreo săptămână la nivelul instituțiilor financiare internaționale și care ne plasează pe lista unor țări în prag de faliment trebuie luat foarte în serios pentru că asta e realitatea. Suntem în pragul unei situații pe care o putem asemui cu o incapacitate de plată, pentru că noi nu ne putem împrumuta la infinit la dobânzi imense, la dobânda cea mai mare din Europa și a cincea din lume în timp ce economia nu performează”, este de părere Mircea Coșea. 

Măsurile sociale nu pot fi puse în practică fără o bază economică solidă

În acest sens, profesorul Mircea Coșea a declarat: ”Auzeam astăzi niște declarații ale PSD-ului conform căruia se dorește să pună în aplicare un nou program social de mărire a pensiilor mici. Dar ce înseamnă asta? Înseamnă că Guvernul nu are în calcul decât măsuri sociale, ori aceste măsuri sociale fără o platformă economică foarte solidă nu vor putea fi puse în practică”. 

”Ar fi mai corect să ni se spună adevărul”

”Deci în  momentul de față noi suntem în cea mai grea situație economică pe care am parcurs-o de după Covid, atât prin faptul că avem și cea mai mare inflație și cea mai mare datorie externă. Putem să vorbim de realizări în condițiile astea? Eu nu înțeleg de ce ni se spun lucrurile astea, când ar fi mai corect să ni se spună adevărul: că situația e grea, ne străduim să facem ce trebuie. Dar să ni să spună niște cifre care în practică reprezintă cu totul altceva, mi se pare că nu e corect”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea.

Nicolae Ciucă: Măsurile pe care le-am luat pentru protejarea cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor

Conform declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, măsurile adoptate de Guvern pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creştere a veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB, și această performanță a fost reușită în ciuda perioadei mai dificile prin care țara noastră trece.

”Execuția bugetară este o radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni:

- România își respectă angajamentul de reducere a deficitului public, acesta fiind pe primele șase luni 1,71% din PIB (față de 2,86%, cât era în aceeași perioadă din 2021).

- Așa cum ne-am asumat, am îmbunătățit colectarea și am ajuns la 8,1% (faţă de 7,5% din PIB anul trecut).

- Veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 14,3%, menţinându-se sub nivelul de creștere a veniturilor.

- În zona fondurilor europene, absorbția a crescut cu 16,4%, raportat la perioada similară a anului trecut.

În pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB. În centrul tuturor deciziilor pe care le luăm în aceste vremuri stă interesul românilor și interesul țării”, a scris pe Facebook premierul României, Nicolae Ciucă... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel