Data actualizării:
Data publicării:

Produsele lactate, bune pentru organism? Noi studii arată că pot ajuta și la prevenirea bolilor

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dacă majoritatea oamenilor sunt de acord că zahărul poate fi nociv pentru sănătate, când vine vorba de grăsime, a existat o dezbatere reală și uneori acerbă, la nivel internațional.

Timp de zeci de ani oamenii au fost avertizați că prin consumul de prea multe lactate, cum ar fi lapte, unt și brânză, ar putea crește riscul de apariție a unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, studiile mai recente sugerează că lactatele ar putea proteja și chiar ar scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială sau diabet de tip 2, scrie dailymail.co.uk.

Unde stă adevărul și de ce oamenii de știință nu pot fi de acord?

Principalul motiv pentru care produsele lactate sunt considerate rele pentru noi este conținutul lor ridicat de grăsimi saturate. Deși corpul nostru are nevoie de grăsimi pentru energie, creștere și pentru a absorbi nutrienți solubili în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D și E, consumul prea mult de grăsimi saturate, în special, poate crește nivelul de colesterol ”rău” din sângele nostru.

Acest lucru poate înfunda arterele, ceea ce, la rândul său, duce la probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Spre deosebire de grăsimile nesaturate (care se găsesc în plante, nuci și pește), grăsimile saturate (care provin în principal din produse de origine animală, cum ar fi lactatele și carnea) sunt mai dense și mai greu de digerat de corpul nostru.

Recomandarea făcută de NHS

NHS recomandă bărbaților să nu consume mai mult de 30 g de grăsimi saturate pe zi, în timp ce femeilor li se recomandă să respecte o limită de 20 g. Dar un pahar de 200 ml de lapte integral conține 7,4 g de grăsimi, dintre care 4,8 g sunt saturate. Untul conține aproximativ 80% grăsimi în total și 50% grăsimi saturate, echivalentul a 5,2 g de grăsimi saturate pentru fiecare porție de 10 g.

Unii cercetători spun că grăsimile saturate au fost demonizate pe nedrept. Arne Astrup, profesor la departamentul de nutriție, exerciții fizice și sport de la Universitatea din Copenhaga, susține că concentrarea numai pe grăsimile saturate ”nu are sens”, deoarece există diferite tipuri de acizi grași saturați care au efecte diferite asupra organismului.

Consumul de lactate ar putea proteja?

În cazul produselor lactate, este cu siguranță adevărat că mai multe studii care observă grupuri mari de oameni nu au reușit să găsească o asociere clară între niveluri mai ridicate de consum de lactate și riscuri crescute pentru sănătatea inimii.

Există o teorie că acest lucru se datorează faptului că celelalte elemente din lactate, cum ar fi calciul și anumiți acizi grași, lucrează împreună în ceea ce este cunoscut sub numele de „matricea lactatelor” pentru a ne proteja sănătatea cardiovasculară.

Un studiu din 2018 pe peste 135.000 de persoane din 21 de țări diferite, care au fost monitorizate timp de nouă ani de către cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada, a găsit rate mai scăzute de deces și boli cardiovasculare la persoanele care au mâncat lactate decât la cei care nu le-au consumat.

Un studiu publicat în septembrie în jurnalul PLoS Medicine a analizat 4.000 de bătrâni de 60 de ani din Suedia (unde dietele sunt de obicei bogate în lactate) și a constatat că cei care au mâncat în cantități mari au mai puține șanse de a suferi atacuri de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare și nu aveau mai multe șanse să moară decât cei care mâncau în cantități scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel