Producţia industrială a României, tot mai mică. Scădere de aproape 2% în iulie faţă de luna precedentă
Producţia industrială a României a scăzut în iulie faţă de luna precedentă cu aproape 2%.
Producţia industrială a României a scăzut în iulie faţă de luna precedentă cu aproape 2%, transmite Rador.
"Producţia industrială a scăzut în iulie faţă de luna precedentă cu aproape 2% din cauza reducerii înregistrate de industria prelucrătoare. Însă, dacă se iau în calcul elementele ce ţin de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, se constată totuşi o uşoară creştere de 0,3%. Când ne raportăm la luna corespunzătoare a anului trecut vorbim deja de scădere pe toate componentele, fie că este vorba de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria extractivă sau industria prelucrătoare. Iar situaţia este similară şi în ceea ce priveşte evoluţia producţiei industriale în primele şapte luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare din 2021. În plus, cifra de afaceri din industrie pe total, piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut în iulie în termeni nominali faţă de iunie 2022 cu 2,4%, iar faţă de luna iulie a anului trecut a crescut cu 24,1%", a relatat reporterul Radio România Actualități, Iulian Olescu.
"Industria decelerează"
Analistul financiar Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune însă că această creşterea este determinată de fapt de urcarea preţurilor industriale.
"Industria decelerează, a decelerat aproape pe tot parcursul acestui an. Dacă ne uităm la ultimele date, la cele din iulie, pe partea de producţie industrială aceasta a scăzut faţă de iulie anul anterior cu aproape 1% ca volum. Dacă ne uităm pe partea de cifre de afaceri, e o creştere de peste 20%, dar în condiţiile în care preţurile producţiei industriale au fost peste 50%. Deci, de fapt a fost în termeni reali o reducere a vânzărilor, o mare parte din această creştere a cifrei de afaceri venind din creşterea preţurilor. Similar pentru comenzi. Comenzile anticipate sunt undeva în creştere cu 11%. De asemenea, acest lucru trebuie să-l comparăm cu creşterea de preţuri din industrie. S-ar putea să fie totuşi aici o uşoară creştere în termeni reali a comenzilor, însă mesajul din date e clar: industria decelerează şi probabil va continua să decelereze în a doua parte a anului", a explicat Adrian Codirlaşu.
Adrian Codirlaşu: Activitatea industrială este impactată de aceste preţuri mari la energie
Adrian Codirlaşu spune că încetinirea industriei este cauzată în mare parte de scumpirile din energie şi că această evoluţie va continua cel mai probabil în perioada următoare, chiar dacă cifrele privind comenzile noi din industrie s-ar putea plasa într-o zonă de uşoară creştere reală, după ce se face comparaţia cu nivelul inflaţiei.
"Activitatea industrială este impactată de aceste preţuri mari la energie şi practic s-a văzut acest lucru atât în creşterea costurilor de producţie şi creşterea preţurilor produselor industriale, cât şi în încetinirea activităţii faţă de anul trecut. Este posibilă o decelerare în continuare, însă industria este o componentă a tipului, dar nu, să zicem, o componentă care poate să ducă economia românească în recesiune. Sunt şi alte componente care încă funcţionează, dar clar industria intrând pe decelerare afectează negativ şi creşterea economică", a mai spus Adrian Codirlaşu.
Conform datelor INS, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în iulie în termeni nominali, pe ansamblu, cu 11,5% comparativ cu luna corespunzătoare din 2021 datorită dinamicii pozitive înregistrate în industria bunurilor de capital, industria bunurilor intermediare şi în industria bunurilor de uz curent, în timp ce în industria bunurilor de folosinţă îndelungată s-a înregistrat o scădere cu 9,6%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News