Producția de panouri solare se bazează pe munca în regim forțat din fabricile chineze
Panourile solare devin o problemă din cauza modului în care sunt produse. Grupuri etnice minoritare sunt supuse la muncă forțată în condiții vitrege pentru producția de componente ale panourilor.
Fabricile din regiunea chineză Xinjiang a devenit în cursul a ultimelor 2 decade un adevărat hub pentru producția panourilor solare. Aceștia aprovizionează producătorii de electronice și gadgeturi care se folosesc de încărcare cu putere solară, scrie CNN. Ultimele cercetări au relevat faptul că forța de muncă din zonă se bazează pe etnicii uiguri, o minoritate musulmană care suferă repetate opresiuni din partea regimului de la Beijing.
Etica producției de panouri solare
Raportul Universității Sheffield Hallam, numit „La lumina zilei: munca forțată a uigurilor și lanțurile de aprovizionare a panourilor solare”, a scos în evidență faptul că în cazul energiei verzi, curate, componentele necesare funcționării sunt produse cu ajutorul muncii la negru și chiar cu prețul sclaviei. China continuă să nege abuzurile și încălcarea drepturilor umane în cazul grupului etnic turc.
Resursa umană formată din uiguri a mai fost menționată în cazul polsiliconului, un component cheie al panourilor solare, scrie CNN Business. Ultimele rapoarte au mai arătat și faptul că același grup etnic mai este folosit în minarea și prelucrarea cuarțului, materialul care stă chiar la baza producerii panourilor solare
De asemenea, panourile solare sunt o resursă nereciclabilă, scrie The Verge. Primul semnal de alarmă a fost tras în 2016, de ministrul mediului din Japonia, care a atras atenția asupra faptului că țara are potențialul de a produce 800.000 de tone de deșeuri „solare”, până în 2040, un volum de deșeuri care nu poate fi gestionat.
Un panou solar poate funcționa 25 spre 30 de ani, după indicațiile producătorului, sau chiar și mai mult, însă în ultimii ani, produse din China au invadat piața cu componente mai ieftine, care au o speranță de viață de aproximativ 5 ani.
Panourile sunt dificil de reciclat datorită faptului că în componența lor există aluminiu, sticlă, argint și un material flexibil numit etilenă acetat de vinil. În unele modele se pot întâlni substanțe cancerigene precum crom, plumb și cadmiu. Balanța dintre toxicitatea panourilor și ajutorul oferit mediului prin energia verde produsă înclină spre beneficii, însă problema producției neetice amenință să schimbe acest echilibru.
Problema musulmanilor uiguri
Institutul Newlines pentru Strategie și Politică a declarat că președintele chinez Xi Jinping a demarat efortul de a distruge uigurii ca grup atunci când a lansat „Războiul popular împotriva terorii” în Xinjiang în 2014. Oficialii chinezi au urmat o campanie de concentrare în masă, uciderea liderilor uiguri, sterilizări forțate, separarea copiilor de familiile lor și distrugerea identității grupului musulman turc, inclusiv prin demolarea moscheilor și a altor locuri sacre. Cu toate acestea, Beijingul respinge acuzația de genocid, susținând că taberele de concentrare sunt centre de formare profesională care vizează combaterea „extremismului”.
Mai multe state, precum SUA sau Marea Britanie, comunitatea internațională, dar și organisme din cadrul ONU au condamnat acțiunile vătămătoare la adresa uigurilor.
Vezi și: Un nou raport spune că Beijingul a comis un genocid împotriva uigurilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News