Producătorii de energie regenerabilă spun că Petre Daea blochează proiectele de parcuri eoliene și fotovoltaice
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Facebook Petre Daea
Facebook Petre Daea
Asociaţiile companiilor din sectorul energiei regenerabile cer eliminarea barierelor legislative care stopează România să redevină exportator de energie și acuză Ministerul Agriculturii că interpretează arbitrar Legea Fondului Funciar.

RPIA (Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România), RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană) şi PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania) susțin că blocajele din industrie sunt cauzate de interpretarea arbitrară a Legii 254/2022 de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Instituția condusă de Petre Daea  blochează sistematic procedura de introducere a terenurilor agricole din extravilan în intravilan, susțin producătorii de energie regenrabilă.

MADR refuză emiterea de avize privind clasa de calitate pentru terenuri cu o suprafaţă mai mare de 50 de hectare., motivându-și acţiunile prin referire la procedura reglementată de Legea 254/2022, act normativ care nu a adus nicio modificare regulilor generale de edificare a construcţiilor, limitându-se doar la a introduce o nouă excepţie referitoare la proiectele regenerabile de mici dimensiuni.

Ceea ce s-a dorit a fi o înlesnire administrativă pentru proiectele de mici dimensiuni, este interpretat de MADR drept singurul temei legal pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile, în contradicţie vădită cu dispoziţiile Legii 18/1991 şi Ordinului MADR 1056/2018 care reglementează în continuare procedura de introducere a terenurilor din extravilan în intravilan pentru realizarea construcţiilor', se mai precizează în comunicatul producătorilor de energie. Î

În adresa transmisă premierului României, Nicolae Ciucă, asociaţiile de profil au prezentat soluţiile legislative pentru eliminarea blocajului pentru toţi investitorii din piaţă, respectiv deblocarea proiectelor care depăşesc 50 ha, prin unul dintre următoarele mecanisme: introducerea unei prevederi prin OUG  astfel încât toate proiectele regenerabile să poată fi amplasate pe terenuri situate în extravilan având clasa de calitate III, IV sau V, indiferent de investitor şi de suprafaţa terenului; sau introducerea unei prevederi în Proiectul OUG conform căreia se prevede expres că obiectivele de investiţii care nu se încadrează în art. 92 alin. (2) litera j) datorită faptului că depăşesc 50 de hectare, procedura de autorizare se va derula potrivit art. 91 şi 921 alin. (1) din Legea 18/1991 şi art. 471 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului (respectiv prin introducerea terenului în intravilan pe baza unui plan urbanistic zonal, urmată de scoaterea din circuitul agricol a suprafeţei relevante din respectivul teren în temeiul articolului 23 alin. (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii).

RPIA, RWEA şi PATRES solicită reanalizarea Proiectului OUG şi modificarea acestuia în sensul eliminării prevederilor prin care se implementează măsurile pentru realizarea investiţiilor necesare dezvoltării infrastructurii energetice a României finanţate din fonduri alocate în cadrul capitolului REPowerEU. 'Cerem, aşadar, deblocarea proiectelor care depăşesc 50 ha pentru toţi investitorii. Atingerea ţintelor naţionale şi europene privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile nu poate deveni o realitate decât prin eforturile comune şi colaborarea între sectorul public şi cel privat, precum şi în baza unui cadru legislativ stabil şi predictibil, capabil să asigure menţinerea unui mediu concurenţial echilibrat', solicită reprezentanţii celor trei asociaţii în comunicatul remis Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel