Producător de cannabis, ARESTAT la domiciliu
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Plantație cannabis
Plantație cannabis
Un orădean care deţine un magazin cu produse din cannabis a fost arestat la domiciliu. Avocatul pretinde că afacerea este 100% legală

După ce, vineri, magazinul cu produse de cannabis pe care îl deţine în Oradea a fost percheziţionat de procurorii DIICOT, orădeanul Sebastian David (43 de ani) a fost trimis în arest la domiciliu de judecătorii Tribunalului Iaşi.

Alături de ieşeanul Octav Filip, care şi-a deschis două magazine în Iaşi, aprovizionându-se cu marfă de la Oradea, David a fost reţinut vineri de procurori, sub acuzaţia de trafic de droguri. Procurorii au propus arestarea celor doi, însă magistraţii au considerat că este suficient ca ei să stea acasă, cu interdicţia de a comunica între ei ori cu martorii din dosar. Decizia a fost luată sâmbătă seară şi poate fi contestată.

Avocatul orădeanului susţine că procurorii sunt într-o eroare şi că produsele comercializate în magazine sunt legale, deoarece nu au un efect psihotrop. Conţinutul de tetrahidrocanabinol (THC), substanţa care asigură efectul psihotrop, ar fi foarte redus, aşa că nu pot fi considerate droguri.

„Noi am depus documente justificative şi certificate de analize ale tuturor produselor comercializate din care rezultă că activitatea clienţilor mei este legală, transparentă şi fiscalizată de statul român. Din documentaţia depusă de noi rezultă că produsele comercializate au conţinut de THC de sub 0,2 %, astfel încât sunt inofensive, lipsindu-le efectul psihotrop, fiind utilizate în scop medicinal”, a precizat avocatul Bogdan Fotea, citat de Adevărul.

Polițiștii, clienți sub acoperire

Potrivit aceluiaşi ziar, însă, procurorii ar avea şi ei buletine de analize care arată că produsele, chiar dacă se vând cu bon fiscal, sunt ilegale. Asta după ce agenţi ai Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au cumpărat, sub acoperire, de la un magazin deţinut de Filip, un flacon cu flori de cânepă şi două pliculeţe cu fragmente vegetale.

Ambele produse au fost analizate, iar rezultatul ar fi arătat că conţin THC. „Proba înaintată este constituită din 2,15 grame canabis şi s-au pus în evidenţă, pe lângă tetrahidrocannabinil – compus psihotrop, şi o serie de alţi compuşi, printre care şi cannabidiol (CBD)”, este unul dintre rezultatele primite de procurorii, citat în Adevărul.

În România, traficul de droguri este sancţionat conform Legii 143/2000, care conţine şi un tabel cu substanţe ce sunt interzise. În acea lege nu sunt menţiuni clare cu privire la concentraţia de THC pe care ar trebui să o conţină o plantă de canabis, dar se precizează, la capitolul substanţe interzise „cannabis, rezină de cannabis şi ulei de cannabis”. Aşadar, orice fragmente vegetale care conţin aceste substanţe îl pot face pe vânzător acuzat de trafic de droguri de risc, faptă pentru care riscă până la 7 ani de închisoare. 

DIICOT Oradea nu a găsit nereguli

În apărarea clientului său, avocatul Fotea a mai spus că în luna martie DIICOT Oradea a făcut percheziţii la magazinul din Oradea, dar fără ca Sebastian David să fie pus sub acuzare până în prezent.

„Mă întreb firesc, dacă activitatea clientului meu s-ar putea numi trafic de droguri, cum a fost posibil ca timp de opt luni de zile DIICOT-ul să îi permită desfăşurarea activităţii în mod neîngrădit şi cum se face că opt luni activitatea sa nu a avut nicio valenţă infracţională şi acum, brusc, a devenit infracţiune?”, a spus Fotea.

Surse din anchetă au declarat că dosarul DIICOT Oradea nu a fost închis. Totodată, însă, analizele făcute pe produsele de aici au arătat că aveau un conţinut de THC foarte mic, spre 0, potrivit eBihoreanul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel