Procurorul Emilian Eva vindea tablouri pe olx.ro. Trei sute de mii de euro, în urma tranzacțiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, celebru după ce l-a anchetat pe Dan Voiculescu, ar fi publicat pe site-ul olx.ro, pentru vânzare, peste treizeci de tablouri, cu mențiunea originale/expertizate, presupus a fi semnate de pictori celebri.

În perioada ianuarie-februarie 2015, procurorul Emilian Eva ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX, cu mențiunea "tablouri originale/expertizate", un număr de 34 de tablouri, presupus a fi semnate sau executate de către pictorii celebri. Octav Băncilă, Erno Tibor, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ștefan Popescu, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frențiu, Adam Bălțatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi. El ar fi solicitat suma totală de 51.800 de euro, potrivit Agerpres, care citează surse confidențiale. 

Procurorul, în intervalul 4 februarie-22 iunie 2015, ar fi achiziționat sau ar fi dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Ar fi fost evaluate de către Emilian Eva și intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

300.000 de euro din tranzacționarea de tablouri

Procurorul este cercetat de DNA pentru că, în perioada noiembrie 2014-iunie 2015, ar fi tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț, au mai arătat sursele.

Potrivit Antena 3, Emilian Eva este dus în acest moment spre București, pentru audieri la DNA. Mai mult, procurori susțin că o parte din tablouri sunt false, fiind cumpărate de la un samsar.

Secția de procurori a CSM a încuviințat, la solicitarea DNA, percheziția domiciliară la imobilul unde locuiește efectiv magistratul Emilian Eva, la biroul unde își desfășoară activitatea, precum și percheziția corporală și a autoturismului personal. Procurorii DNA efectuează percheziții în Iași, la zece locații, dintre care una la sediul unei instituții publcie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel