Data publicării:

Procurorul Daniel Horodniceanu va fi judecat disciplinar pentru că a amenințat și umilit polițiștii care l-au oprit în trafic

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inspecția Judiciară a decis judecarea disciplinară a procurorului Daniel Horodniceanu.

Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspectorii judiciari au reținut următoarele:

Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar.

Încă trei astfel de acțiuni pe anul în curs

Acțiune disciplinară LIA SORIN MARIAN , procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia pentru  încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii, abatere disciplinară prev. de art 271 a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Inspectorii judiciari au constatat că într-o postare publică pe grupul "Forumul magistraților" de pe rețeaua de socializare Facebook, procurorul a făcut o remarcă despre o colegă judecător care a emis o hotărâre într-un caz penal. Această postare a conținut detalii care puteau duce la identificarea judecătorului și au avut potențialul de a afecta negativ reputația și imparțialitatea acesteia. S-a reținut că prin această acțiune, prim-procurorul a încălcat prevederile legale care interzic magistraților manifestările contrare demnității funcției, atunci când acestea pot afecta imparțialitatea sau prestigiul acesteia.

Stadiu Procesual: pe rolul CSM

Acțiune disciplinară HĂU EMILIAN FLORIN , procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare pentru  exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 271 alin.1 lit. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

În fapt s-a reținut, în esență, că procurorul Hău Emanuel Florin din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânicolau Mare a dispus instituirea măsurilor asigurătorii prin ordonanța nr.999/P/2018 din data de 20.07.2022, fără a expune motivele de fapt și de drept care fundamentează măsura procesuală, condiție obligatorie potrivit dispozițiilor art. 286 alin.2 C.proc.pen.

În acest context, procurorul nu a efectuat o minimă evaluare a eventualului prejudiciu moral cauzat, instituind măsurile asiguratorii în lipsa unei justificări obiective, la mai mult de 7 luni de la data indicării de către părțile civile a cuantumului daunelor morale solicitate.

După desființarea ordonanței din data de 20.07.2022 și ridicarea măsurilor asigurătorii de către Judecătoria Sânicolau Mare, procurorul Hău Emanuel Florin a manifestat o atitudine de pasivitate, neluând măsuri în scopul aducerii la îndeplinire a dispozițiilor judecătorului de drepturi și libertăți.

Stadiu Procesual: pe rolul CSM

Acțiune disciplinară TOPLICEANU MARIANA LORELLA , procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești pentru  exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.

 Inspectorii judiciari au constatat că procurorul a afectat grav activitatea de cercetare penală efectuată în dosarul penal nr.521/P/2021, valabilitatea actelor efectuate, a încălcat principiul caracterului nepublic al urmăririi penale, permiţând accesul la dosar a unor persoane şi exercitarea de către acestea a unor drepturi, deşi nu aveau calitate procesuală, mai mult împotriva lor se formulase plângere penală, tratamentul preferenţial al acestora fiind în măsură să afecteze interesele personale ale persoanelor vătămate şi să influenţeze aflarea adevărului în cauză.

Stadiu Procesual: pe rolul CSM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel