Procuratura din Ţările de Jos nu va solicita Rusiei extrădarea celor condamnaţi în dosarul MH17
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Procuratura din Ţările de Jos nu va solicita Rusiei extrădarea lui Igor Ghirkin, Serghei Dubinski şi Leonid Harcenko, condamnaţi în dosarul prăbuşirii în Ucraina a avionului Boeing care efectua un zbor pe ruta MH17, în iulie 2014.

"Federaţia Rusă nu extrădează cetăţenii" - se arată în document, potrivit Rador. "Prin urmare, extrădarea condamnaţilor nu va fi solicitată. Cu toate acestea, va fi continuată activitatea până când condamnaţii îşi ispăşesc pedeapsa. Procuratura consideră că niciun singur condamnat nu ar trebui să scape de pedeapsă". De asemenea, Procuratura din Ţările de Jos nu intenţionează să facă recurs decizia instanţei în acest caz. "Procuratura nu a depus contestaţie" - se afirmă în document.

"Procuratura este mulţumită că verdictul a clarificat împrejurările în care s-a prăbuşit avionul cu zborul MH17. Aceasta mai remarcă că instanţa a fost practic de acord cu argumentele acuzării, atât asupra punctelor de probă a infracţiunilor săvârşite şi asupra măsurilor de pedeapsă" - se subliniază în comunicat. Părţile au putut face apel timp de 14 zile de la data pronunţării hotărârii. Întrucât condamnaţii Igor Ghirkin, Serghei Dubinski şi Leonid Harchenko nu au făcut acest lucru, procuratura consideră că toate deciziile din dosar sunt definitive. Oleg Pulatov, cel de-al patrulea inculpat şi singurul reprezentat de doi avocaţi olandezi, a fost achitat.

Sisteme Patriot, doar pentru Polonia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz au declarat joi că celebrele siteme Patriot vor fi livrate doar Poloniei, nu și Ucrainei. Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin, potrivit Agerpres.

Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă, a declarat Scholz, adăugând că guvernul său nu a extins această ofertă către Kiev.

Germania oferă deja un mare sprijin Ucrainei, a declarat Stoltenberg, care a subliniat că furnizarea unor astfel de sisteme unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării şi a pieselor de schimb, precum şi instruirea soldaţilor.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică de atacurile ruseşti.

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un "sistem pur defensiv", astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.

Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel