Data publicării:

Problemele de sănătate pe care le poți dezvolta dacă mănânci seara târziu

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Ora la care alimentele sunt digerate poate altera ritmul nostru circadian.    

Consumul anumitor alimente la momente specifice ale zilei poate optimiza sau împiedica digestia, absorbția și utilizarea nutrienților, și poate îmbunătăți sau agrava controlul greutății și energiei. În mod concret, cinatul la ore târzii poate duce la diabet de tip 2 sau hiperglicemie.

„Crononutriția este o abordare nutrițională care se bazează pe ideea că momentul zilei în care se consumă anumite alimente poate influența metabolismul”, explică specialistul în endocrinologie și nutriție de la Spitalul Universitar Dexeus, María Valero.

Expertul avertizează că crononutriția poate oferi orientări utile, dar „nu există o abordare unică care să funcționeze pentru toată lumea” și este crucial să se adapteze dieta la nevoile și preferințele individuale. Ritmurile circadiene urmează un ciclu de aproximativ 24 de ore și reglează temperatura corpului, eliberarea hormonilor și ciclul de somn și veghe.

„Nu există o abordare unică care să funcționeze pentru toți”

Alimentația poate influența acest ritm, iar ritmurile circadiene, la rândul lor, pot modifica modul în care corpul procesează alimentele. Mâncatul la ore târzii afectează sensibilitatea noastră la insulină, digestia, metabolismul, apetitul și sațietatea, precum și reglarea hormonilor digestivi.

2. Sursa foto... (mancare-woman-cutting-food_70036000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Variațiile circadiene

Ritmurile circadiene pot influența viteza cu care corpul metabolizează și digeră alimentele. În orele dimineții, „metabolismul tinde să fie mai activ, ceea ce poate favoriza arderea caloriilor și asimilarea nutrienților”, indică nutriționistul. 

De asemenea, s-a observat o sensibilitate mai mare la insulină în timpul zilei decât noaptea, astfel că „a consuma mese mai bogate în carbohidrați la cină poate duce la o eficiență mai mică în reglarea glucozei”, detaliază nutriționistul María Valero.

„Consumul meselor bogate în carbohidrați la cină poate duce la o eficiență mai mică în reglarea glucozei”

Apetitul și sațietatea sunt, de asemenea, influențate de ritmul circadian, deoarece „este posibil să simți mai multă foame în timpul zilei și mai puțin noaptea”, menționează specialistul. Hormonii digestivi precum leptina și grelina, care influențează apetitul și sațietatea, sunt de asemenea supuși variațiilor circadiene.

Factori de risc de avut în vedere

Crononutriția valorifică aceste variații naturale în digestie și metabolism pentru a optimiza alimentația. Totuși, această abordare nutrițională nu este singurul factor de luat în considerare într-o dietă echilibrată și sănătoasă, deoarece varietatea în dietă și calitatea alimentelor joacă un rol esențial în această privință.

„Ora la care mâncăm poate influența dezvoltarea și gestionarea unor afecțiuni precum diabetul de tip 2”, afirmă specialistul. Totuși, nutriționistul subliniază că legătura între momentul meselor și diabetul de tip 2 „este un domeniu de cercetare în evoluție și sunt mulți factori care influențează riscul de a dezvolta această boală, cum ar fi calitatea dietei, nivelul de activitate fizică, genetica și alți factori de stil de viață”.

„Există mulți factori care influențează riscul de a dezvolta diabet de tip 2.”

Un interval de post neîntrerupt în timp ce dormim este, de asemenea, important pentru menținerea unui metabolism sănătos. Prin urmare, mâncatul târziu în noapte poate întrerupe acest proces și poate afecta modul în care corpul gestionează glucoza: „Unele studii sugerează că un consum al unei proporții mai mari de calorii pe timp de noapte poate fi asociat cu o reglare mai slabă a glucozei și un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.”, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel