Problemele cu strategia antidrog din România ajung la CE. Lazăr: Lucru deloc confortabil pentru noi
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog, atrage atenţia asupra faptului că Strategia Naţională Antidrog este blocată. 

"Au trecut deja 7 luni si 15 zile de când încercăm să soluţionăm prin dialog cu Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne adoptarea Strategiei Naţionale Antidrog.

Din păcate, subiectul se dovedeşte a nu fi de interes pentru Guvernul României, tratand cu indiferenţă orice are legătura cu tema. Mai sunt 3 zile şi începem dialogul cu Comisia Europeană, Direcţia generala de afaceri interne şi justiţie pe acestă temă, lucru deloc confortabil pentru noi", transmite Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog.

Situaţie dificilă din cauza lipsei de implicare a autorităţilor

"Federația Neguvernamentală Antidrog, a dezvoltat o amplă corespondență cu ministerele, administrația publică centrală și locală, responsabile cu aplicarea Strategiei Naționale Antidrog, în urma careia am constatat că în marea lor majoritate acestea percep conceptul de antidrog ca fiind un atribut al instituțiilor de forță precum Poliția sau DIICOT.

Deasemenea, se consideră a fi suficient ca în campaniile de prevenire să se comunice tinerilor doar efectele și repercusiunile legale apărute ca urmare consumului, ceea ce este o abordare simplistă, ineficientă și sortită eșecului sub aspectul reducerii cererii de droguri.

În antidrog vorbim despre grupuri vulnerabile nonconsumatori, ce necesită prevenire, informare și alternative la consum, vorbim despre consumatorii ocazionali de droguri ilicite, ce necesita alternative și programe alternative la consum 'adrenalina sănătoasă' și nu în ultimul rand, consumatorii dependenți ce NU sunt infractori sau paria societății, ci oameni ce au nevoie de tratament, de societate. Nu trebuie empatizat neaparat cu persoana ce consumă droguri, ci cu povestea din spatele fiecăruia.

Motivele pentru care un tânăr ajunge consumator sunt diverse și nu mai sunt generalizate ca fiind doar influența grupului. Concluzionăm că autoritățile responsabile cu aplicarea Strategiei Antidrog, trebuie să invețe în primul rând că antidrog este despre viată, sănătate, educație civică, responsabilitate in comunitate, sa ințeleagă fenomenul si să nu manifeste rigiditate și indiferentă. Este vorba despre oameni", transmite Gigel Lazăr.

                                                

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel