Data publicării:

Probleme pentru Netanyahu. Dificultățile economice ies la iveală în Israel, chiar în timp ce țara se află în stare de război

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Agenția de rating Moody's a transmis, miercuri, Israelului un avertisment cu doar câteva zile înainte de revizuirea programată a ratingului său, avertizând că un război prelungit cu Hamas ar putea afecta scorul de credi al țării, transmite Reuters.

Atacurile surpriză ale Hamas din weekend au declanșat cea mai gravă escaladare a violenței din ultimii 50 de ani și au ridicat întrebări nu doar cu privire la costurile umanitare, ci și la impactul economic.

Agenția Moody's, care urmează să revizuiască ratingul actual al Israelului, "A1 stabil," vineri, a declarat că șansele unei degradări depind de evoluția războiului.

"În trecut, profilul de credit suveran al Israelului a arătat rezistență la atacurile teroriste și acțiunile militare", au afirmat un grup de analiști de top ai companiei într-o notă. "Cu toate acestea, un conflict prelungit care afectează semnificativ și pe termen lung activitatea economică și elaborarea politicilor ar testa această rezistență."

Comentariile au venit în timp ce traderii au majorat costul asigurării datoriei Israelului împotriva unui default la cel mai înalt nivel din aproape un deceniu.

„Swapurile” pe riscul de credit - care se petrec atunci când un cumpărător de credit sub formă de obligațiuni încearcă să elimine posibilele pierderi rezultate din nerespectarea plății de către emitentul obligațiunilor - cunoscute sub denumirea de CDS, au depășit pragul de 100 de puncte de bază, ceea ce înseamnă că s-au majorat cu peste 65% după atacurile de la sfârșitul săptămânii trecute.

Israelul nu a fost niciodată retrogradat de niciuna dintre cele trei agenții de rating principale - S&P Global, Moody's și Fitch. Cu toate acestea, analiștii subliniază că creșterea CDS-urilor în această săptămână arată că traderii au îngrijorări cu privire la posibilitatea unei retrogradări.

Himanshu Porwal, analist la Seaport Global, a menționat că creșterea CDS-urilor Israelului le-a făcut mai scumpe decât cele ale Indiei, deși Moody's acordă Indiei un rating cu cinci trepte sub cel al Israelului și la cel mai scăzut nivel al gradului de investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel