Data publicării:
Probleme MAJORE în spitale, descoperite după tragedia de la Piatra Neamţ. Raportul, discutat la Cotroceni. Dr Șerban Bubenek: Asta a transmis preşedintele Iohannis
Președintele Societății Române de ATI (SRATI), prof. dr. Șerban Bubenek, a vorbit, la "Academia de Sănătate", despre concluziile unei verificări care s-a făcut la secţiile ATI după incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
"După tragedia de la Piatra Neamţ am luat decizia să investigăm care este starea reală a reţelelor de distribuţie a gazelor medicale – oxigen şi aer comprimat – în reanimările din România. Şi am reuşit să investigăm 160 de Terapii Intensive. Rezultatele pe care le-am făcut publice ne-au arătat că în 37% din secţiile ATI investigate în acest studiu există probleme fie cu oxigenul, fie cu aerul comprimat, fie cu ambele. Fie paturile respective nu erau deservite de oxigen – cam 12 – 14%. Situaţia e mai bună în sălile de operaţie, pentru că acolo avem probleme doar în 24% dintre sălile în care operează chirurgi care lucrează cu colegi ATI din aceste secţii.
Sigur că în faţa acestei situaţii şi a faptului că am reuşit să mai identificăm care sunt problemele majore - pe multe instalaţii de oxigen şi de aer comprimat vine ulei, vin impurităţi, vine o presiune mai mică decât cea din normative – am adresat ministerului Sănătăţii, Preşedinţiei, Guvernului, primului-ministru acest raport. S-a luat cunoştinţă de el, iar în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Cotroceni domnul preşedinte Iohannis s-a exprimat fără echivoc în favoarea luării în consideraţie a acestui raport şi a măsurilor pe care noi le ceream.
Şi printre măsurile pe care le ceream era foarte clar: identificarea unor surse de finanțare din surse europene, probabil a 150 de milioane de euro, care într-o perioadă de 1 până la 3 ani ar putea să rezolve nu numai aceste probleme, pe care le-am găsit, ci și alte probleme legate de rețelele electrice din aceste secții, și de contractele de service și de mentenanță pentru aparatura medicală care folosește și oxigen dar nu numai. Pentru că, cum bine știți, dacă mergi pe stradă și nu ai ITP-ul făcut la mașină și te oprește poliția, îți ia și talonul, îți ia și mașina, în condițiile în care în România medicii sunt puși în fața situației de a folosi aparate care nu sunt cu service, la care de multe ori nu există contracte de mentenanță și care, la rândul lor, pot fi generatoare de incidente și de accidente, inclusiv accidente care se pot solda cu foc", a explicat, la "Academia de Sănătate", Şerban Bubenek.
VEZI ȘI: Vlad Voiculescu și Stelian Ion țineau la sertar OUG pentru investiții în secțiile ATI. După incendiul de la Balș, răspunde USR?
VEZI ȘI: Iohannis, mesaj FERM: Sunt DECIS! Se SCHIMBĂ TOTUL
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News