Data publicării:
Probleme grave la DIGI. RCS-RDS acuzat că are problemele sistemice. Se cere intervenția autorităților
Auditorul Digi și RCS-RDS, compania KPMG, a dezvaluit o serie de semnale de alarmă organizaționale. Pe lângă documentația contabilă îndoielnică, raportul financiar 2022 al KPMG subliniază structura de guvernanță corporativă excesiv de centralizată a Digi, precum și "diversele procese judiciare și de reglementare" cu care se confruntă compania, inclusiv o acuzație de corupție în România.
Una dintre cele mai performante piețe de telecomunicații din Europa este Spania, care este un exemplu pentru restul țărilor în materie de investiții în 5G. Doar că performanța spaniolilor ar putea să fie data peste cap chiar de o campanie din România. E vorba de DIGI, care a intrat în vizorul jurnaliștilor europeni.
La începutul săptămânii, Forbes.com a publicat o analiză extinsă a situației din Spania, unde cei mai mari giganți din piață ar putea fuziona. Unirea dintre MasMóvil și Orange ar reprezenta un salt uriaș pentru Spania, desi tranzacția ar putea să fie blocată de autoritățile europene pe motive de concurență. În cazul în care această fuziune este blocată, chiar DIGI ar încerca să cumpere o parte dintre activele Orange Spania. Dar interesul DIGI este taxat de jurnaliști, care vorbesc fără perdea despre un adevăr cu care DIGI se rușinează.
Un operator low-cost cu contabilitate îndoielnică
Jurnaliștii menționează în articol câteva afirmații grave făcute de una dintre cele mai respectate firme de audit din lume, KPMG, care a tras multiple semnale de alarmă în legătură cu activitatea DIGI. În articol se menționează: ”auditorul Digi, KPMG, a dezvăluit, de asemenea, o serie de semnale de alarmă organizaționale. Pe lângă documentația contabilă îndoielnică, raportul financiar 2022 al KPMG subliniază structura de guvernanță corporativă excesiv de centralizată a Digi, precum și "diversele procese judiciare și de reglementare" cu care se confruntă compania, inclusiv o acuzație de corupție în România. În mod crucial, aceste defecte interne cultivă neîncrederea investitorilor într-un moment în care investițiile în rețele sunt extrem de necesare, ceea ce face ca potențiala achiziție a activelor Orange de către Digi să fie un risc de care piața spaniolă de telecomunicații trebuie să fie protejată.”
Autoritățile cu ochii pe DIGI
Ca parte a planului său de creștere în Spania, jurnaliștii analizează și spun că numeroasele probleme ale Digi ar putea submina climatul de investiții și consolidarea pieței spaniole de telecomunicații. În materialul de presă se menționează că ziarul spaniol de afaceri Cinco Días a avertizat recent că "războiul agresiv al prețurilor" al Digi nu ar proveni doar din dorința de a concura pe piață, ci și pentru a distrage atenția de la mai mulți nori negri care se ascund în spatele performanței Digi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News