Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Probleme de contaminare în Olanda: Deșeurile rezultate din producția de droguri, aruncate în sute de gropi ilegale

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube NOS op 3
Sursa Foto YouTube NOS op 3

În 2021, au fost descoperite peste 200 de gropi de gunoi ilegale. Guvernul a promis subvenții pentru proprietarii de terenuri de până la 200 de mii de euro pentru a evita contaminarea alimentelor și a apelor subterane.

Alegeri prezidentiale 2024

Butoaiele pline cu substanțe chimice folosite pentru prepararea cocainei sau a drogurilor sintetice au fost atuncate în sute de gropi ilegale de gunoi, cauzând un risc grav pentru mediu și sănătatea cetățenilor.

Numai în 2021, poliția olandeză a analizat 208 gropi de gunoi ilegale, aproape întotdeauna amenajate pe câmpuri agricole sau grădini private fără știrea proprietarilor. De aici și decizia guvernului de a crea un nou fond care să acorde subvenții cetățenilor care vor trebui să își curețe terenul, scrie Europa Today.

Fondul a existat de fapt de ceva timp, dar a fost considerat insuficient de către victime. Cu o nouă prevedere, executivul a ridicat resursele și plafonul maxim pentru subvenție, care va fi acum de 200 de mii de euro față de cele 25 de mii de până acum. Guvernul va plăti, de asemenea, toate costurile în cazul unei contaminări severe. Deșeurile chimice, dacă rămân prea mult timp, pot provoca daune extinse apelor subterane, cu consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică.

Deversarea ilegală a deșeurilor de droguri este un fenomen bine stabilit în Țările de Jos

În 2021, poliția olandeză a identificat 208 gropi de gunoi ilegale, legate în principal de producția de ecstasy și droguri sintetice. Majoritatea au fost descoperite în Limburg, la granița cu Belgia, o altă țară afectată de acest fenomen.

Citește și:

Olanda, un stat model sau o narco-colonie cu un sistem și condiții speciale pentru spălarea banilor?

Acum, acel tărâm idilic este cunoscut pentru mecanismul bine pus la punct al spălării banilor și raiul traficanților de droguri. 

Copleșită în ultimii ani de valurile de trafic de droguri și crime, Olanda se dovedește a fi Narcolandia din Vest, unde au aterizat tone de cocaină, otrăvind toată Europa și făcând să înflorească din ce în ce mai multe bande violente. O urgență națională, care pune sub semnul întrebării pietrele de temelie ale societății olandeze, scrie publicația Republica.

Este un fapt cunoscut că drogurile călătoresc în mare parte pe mare. Trecând prin Atlantic și Marea Nordului, marile nave comerciale (cu mărfurile lor ascunse de droguri) acostează în porturile Anvers (Belgia), Valencia (Spania) și Rotterdam (Olanda).

În special, în țara lalelelor, `Ndrangheta a găsit mai mult decât un ”adăpost sigur”, deoarece, potrivit sursei citate, un ”ajutor” semnificativ pentru mafie vine din lipsa unor reguli specifice anti-mafie , dintr-un regim fiscal foarte favorabil, o economie solidă și capacitatea de a muta cu ușurință fluxurile de bani către paradisurile fiscale conectate cu Țările de Jos.

”Mafiile își iau banii acolo unde pot vedea că aceștia produc în mod satisfăcător”, a explicat un procuror italian, Giuseppe Lombardo, de la DDA Reggio Calabria. O parte din aceste profituri intră în conturile organizațiilor indigene care reinvestesc capitalul acumulat local. 

În continuare, publicația Antimafia explică cum sunt consolidate grupurile mafiote din Olanda:

cu corupția se caută referenți în rândul politicienilor, funcționarilor, administratorilor;

profiturile provenite din traficul de droguri sunt investite în societăți juridice sau în achiziționarea de bunuri imobiliare cu ajutorul băncilor conforme;

se apelează la consultanți experți în probleme financiare, fiscale și juridice.

Mai mult, infractorii olandezi profită din plin de condițiile speciale oferite de un stat social bine dezvoltat și relativ bogat, cu un sistem fiscal complex și un sistem de bunăstare, fapt care constituie teren fertil pentru pătrunderea, prin fraudă și corupție, în sistemele de achiziții, sistemele de aprovizionare, în general în prestarea serviciilor publice sau pentru sustragerea de taxe, taxe vamale si accize.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel