Data publicării:
Probleme cu unii străini care ne livrează comanda la domiciliu / video
De regulă, atunci când facem o comandă la domiciliu prin firme de curierat, în majoritatea cazurilor aceasta ne este livrată de cetățeni străini, iar unii dintre aceștia întâmpină probleme atunci când trebuie să vorbească în limba română. Sociologul Alfred Bulai a ridicat această problemă în cadrul emisiunii „Nod În Papură“.
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre angajații firmelor de curierat care livrează comenzile la domiciliu:
„Pun și eu o întrebare! Am văzut la companiile astea mari de curierat, Glovo, Tazz etc. La toate sunt o groază de străini care nu știu românește. Cum a fost angajat, mă, că, potrivit inspecției teritoriale de muncă, trebuie să completezi la datele privitoare la protecția muncii în limba română? Cum le-au luat? Dau niște exemple banale, pentru că de regulă ei sunt foarte ieftini, dar vor să facă ce face și românul nostru. Românul, când se duce în Occident, învață limba acolo, că așa e logica“, a spus Alfred Bulai.
„El a venit în România într-un contingent și el, săracul, figurează pe un șantier de construcții. Parlamentul, Ministerul Muncii, al Externelor aprobă pentru 50-100 de mii de muncitori străini...“, a spus Val Vâlcu.
„Indiscutabil. Golăniile sunt în lanț. Din punctul ăsta de vedere este vorba și de o golănie indiscutabilă a statului. De regulă le dau șpagă mai mult la ăștia mai sărmani, dar, frate, fă un efort și învață și tu limba română. Nu am nevoie de străini care să nu știe româna. Dacă vii în România, înveți româna. Românul s-a dus în străinătate și a învățat italiana, spaniola și franceza“, a punctat Alfred Bulai.
„Muncitorii oaspeți, cum le spunea Germania, aveau cursuri. Faci un minim instructaj acolo“, a completat Val Vâlcu.
„Bineînțeles! Tu poți să dai o groază de lucru la cetățeni români care au probleme din punct de vedere al veniturilor. Sunt numeroși profesori care pot primi bani în plus. Cursurile astea din Occident sunt cursuri de limbă și cultură, nu e vorba doar de limbă. Oamenii se duc pentru că au un avantaj, iar când ai certificatul că ai făcut un astfel de curs, ai șanse mai mari la angajare. La noi nu contează. Ăștia lucrează la negru, pe salarii mici de tot. Lucrează semi-legal“, a spus Alfred Bulai.
„Să nu criticăm respectivele companii. Poate un angajat român l-a trimis pe ăla în locul lui“, a spus Val Vâlcu.
„Nu e treaba noastră, ci a Inspectoratului Teritorial de Muncă“, a completat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News