Probleme grave la conducta de gaze Nord Stream 2. Navigația a fost interzisă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
O scurgere de gaz natural a fost detectată dintr-o secțiune a conductei Nord Stream 2, din Rusia către Germania, în apele daneze, au anunțat luni autoritățile daneze.

”O scurgere de gaze a avut loc astăzi de la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

”Astăzi am fost informați de către operatorul de rețea Gascade că a existat o scădere bruscă a presiunii în conducta Nord Stream 2”, a declarat autoritatea de reglementare a infrastructurii într-un comunicat trimis prin e-mail. ”Încă nu avem claritate cu privire la cauze și faptele exacte”, s-a mai arătat în comunicat.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent scurgerea subacvatică, aceasta fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”O scurgere a avut loc astăzi pe conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent, scurgerea subacvatică fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”Scurgerea este periculoasă”, se arată într-un avertisment al marinarilor din partea Autorității Maritime Daneze. ”Navigația este interzisă”.

Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplută cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale, în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente, pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari, în așteptarea să fie pusă în funcțiune. Germania a suspendat funcționarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Politico.

Conducta de gaz subacvatică cu dublu șir străbate 1.200 de kilometri prin apele teritoriale rusești, finlandeze, suedeze, daneze și germane. La intrare în Germania, presiunea conductei se înregistrează acum 7 bari, a declarat autoritatea germană de reglementare a infrastructurii.

Viteza scăderii presiunii, practic peste noapte, a indicat posibilitatea unei scurgeri majore, mai degrabă decât orice încercare din partea Rusiei de a retrage rezervele de gaz, potrivit datelor mai multor oficiali neautorizați să vorbească în public.

Spre deosebire de scurgerile de petrol, gazele naturale se ridică la suprafața apei eliminându-se în aer. Cu toate acestea, există consecințe climatice: este foarte inflamabil și are un efect puternic de încălzire globală.

”De îndată ce metanul gazos se ridică deasupra suprafeței mării în atmosferă, contribuie masiv la efectul de seră”, a declarat Sascha Müller-Kraenner, director federal al ONG Environmental Action Germany.

”Scăderea semnificativă a presiunii care a avut loc deja în conducta Nord Stream 2 dă motive să ne temem că acesta este un accident major și că cantități semnificative de gaz metan periculos s-au scurs deja în Marea Baltică”, a spus Müller-Kraenner adăugând: ”Aprobarea conductei trebuie, prin urmare, să fie revocată imediat din motive de siguranță și protecție a climei”.

Citește și:

Gazprom anunță o defecțiune la turbinele Siemens care ar putea provoca incendii și explozii

Gazprom a a vorbit despre natura defectelor găsite la singura turbină Nord Stream în funcțiune. Potrivit reprezentanților companiei, defecțiunea de la turbinele Siemiens ar putea provoca incendii și explozii, amenințând siguranța întregii unități de producție a stației de compresoare Portovaya, scrie Interfax.

Gazprom raportează că pe 2 septembrie 2022, Rostekhnadzor a emis un avertisment companiei după ce a descoperit o scurgere de ulei la unitatea compresorului de gaz (GCU) nr. 24.

Compania reamintește că o astfel de scurgere a fost înregistrată anterior, la unitatea compresorului de gaz nr. 14, a progresat și a avut un caracter mai extins. Prezența unui astfel de defect pe mai multe unități indică gravitatea acestuia, potrivit Gazprom. Prin decizia Rostekhnadzor, GPU-ul nr. 14 a fost scos din funcțiune. Comentariul companiei subliniază că operarea ulterioară a GPU-ului nr. 24 fără eliminarea defectelor identificate creează un risc de incendiu sau explozie.

În timpul întreținerii de rutină din iulie 2022, scurgerea de ulei indicată nu a fost detectată, ceea ce este confirmat de certificatul corespunzător semnat de reprezentanții Siemens care au efectuat lucrările de service. Gazprom susține că funcționarea acestei unități de compresor de gaz (GPA nr. 24) cu defecțiunile identificate contrazice direct cerințelor legislației ruse, așa că acest compresor nu va fi pus din nou în funcțiune acum.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel