Probleme cu BREXIT-ul. Cresc tensiunile între UE şi Marea Britanie. CONTROVERSĂ cu un proiect de lege
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sunt tensiuni majore între UE şi Marea Britanie, în privinţa BREXIT-ului, după ce englezii au respins un ultimatum al UE. 

Guvernul britanic a respins un ultimatum al Uniunii Europene de a renunţa la planul său de a încălca parţial acordul de ieşire din UE până la sfârşitul acestei luni sau, în caz contrar, să rişte o acţiune în instanţă, a declarat ministrul de stat Michael Gove, relatează dpa. Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a declarat că a respins cererea exprimată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

"Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislaţie, iar el a înţeles acest lucru", le-a spus Gove jurnaliştilor. "Dar de asemenea am subliniat importanţa vitală a realizării de progrese", a adăugat el.

Comisia Europeană, ULTIMATUM pentru Marea Britanie



Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus atingere gravă încrederii, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere, adaugă documentul citat.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, conform Agerpres. 

Acordul de retragere, încălcat grav



Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o încălcare extrem de gravă a acordului de retragere încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.

Maros Sefcovic i-a declarat în termeni foarte clari lui Michael Gove că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică.

Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare, subliniază Comisia Europeană.

Sefcovic a lansat un apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii şi a accentuat că UE nu va ezita să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel