Probleme în CNA: Doi membri cer demisia Laurei Georgescu
Data publicării:
Autor: elena_badea
WhatsApp

Doi membri ai Consiliului Național a Audiovizualului (CNA) solicită demisia președintei autorității, Laura Georgescu, deoarece, printre altele, a adus "prejudicii majore de credibilitate" CNA și transformă instituția în "Consiliul Național al Antenelor".

În cadrul unei scrisori deschise, transmise vineri agenției Mediafax, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan acuză că președinta CNA Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" și îi cer demisia până luni, "zi în care a convocat o şedinţă extraordinară a CNA, motivând public că 'nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2'".

Laura Georgescu nu cunoaște legislația din domeniul audiovizualului

Ulterior, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan enumeră şi alte motive pe care le consideră suficiente ca Laura Georgescu "să piardă definitiv" susţinerea pe care cei doi i-au acordat-o în ianuarie 2013, votând-o preşedinte al CNA.

"În conferinţa pe care a susţinut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, preşedintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carenţe în cunoaşterea legislaţiei din domeniul audiovizualului", spun Iorga şi Jucan, precizând că "ingerinţa în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA". Cei doi invocă articolul 6, alineatul 4 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia "Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România".

Cei doi membri CNA susțin, totodată că afirmația președintelui CNA potrivit căreia "postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conţinutul acestora, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conţinutul pe care îl difuzează", contravine legislaţiei audiovizuale.

Un alt motiv pentru care cei doi îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că aceasta "a refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrităţii cu referire la incompatibilităţi şi conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate". "A preferat o variantă agreată de şase membri CNA, dintre care doi sunt declaraţi de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese", spun Iorga şi Jucan.

De asemenea, aceștia afirmă că Laura Georgescu a încălcat articolul 3 din Codul etic al membrilor CNA, "pe care domnia sa însăşi l-a propus şi votat, referitor la imparţialitatea faţă de radiodifuzori". "A tolerat încălcări ale aceluiaşi cod şi de către alţi doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicţie cu art. 2 al Codului etic", spun Iorga şi Jucan.

"Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei şedinţe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se aşează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deşi la data de 10 decembrie, modificarea licenţei i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemenea şedinţă, organizată sub presiune", mai afirmă Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Premii de la CNA, în nume personal

Un alt motiv pentru care aceştia solicită demisia actualului preşedinte al CNA este acela că, "în nume personal, a acordat miercuri, 11 decembrie, premii de excelenţă, uzurpând autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului". "Aceste premii nu reprezintă decizia CNA, au fost acordate pe criterii lipsite de transparenţă şi fără consultarea tuturor membrilor Consiliului", susţin Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Iorga şi Jucan spun că un alt motiv pentru care îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că "a legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licenţelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune", precizând că au semnalat acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

Un alt motiv invocat de cei doi în sprijinul deciziei lor de a-i solicita demisia preşedintelui CNA este acela că "a modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA".

"Preşedintele CNA a acceptat ca luni să fie organizată o şedinţă extraordinară pentru a include pe ordinea de zi subiectul Antena 2, ceea ce înseamnă că răspunde unor presiuni inadmisibile, indiferent de unde ar veni acestea. Ne opunem transformării CNA în Consiliul Naţional al Antenelor şi cerem demisia preşedintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA", mai spun Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel