Data publicării:

Problemă majoră cu lista produselor care se vor ieftini. Elena Cristian, analist DC Business: Există o capcană

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Guvernul a aprobat ordonanţa prin care se va stopa creşterea preţurilor la alimentele de bază.

Lista de produse agricole și alimentare vizate de OUG:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)

10. Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)

11. Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)

12. Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

Din păcate, măsura de ieftinire a produselor nu vizează toți românii. De ce? Pentru că sunt multe zone din țară unde nu există supermarketuri. În mediul rural mai ales, oamenii merg să se aprovizioneze de la magazinele sătești. Doar Bucureştiul şi alte 20 de judeţe din ţară au fiecare cel puţin 100 de magazine cu dominantă alimentară.

Elena Cristian, analist DC Business, a reacționat după ce Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de urgență prin care vrea să limiteze adaosul comercial pentru trei luni la produsele de bază enumerate în rândurile mai sus. 

Specialistul atrage atenția asupra faptului că nu toți românii vor beneficia de reduceri. De asemenea, semnalează și o capcană în ordonanța de urgență

„Nu cred că toți vom beneficia de aceste măsuri. De ce? Pentru că mulți dintre retaileri nu sunt prezenți în aproape jumătate din țară. În zonele rurale nu sunt prezenți acești retaileri, prin urmare nu există obligativitatea plafonării adaosului comercial. Așadar nu vom beneficia toți de măsura Guvernului.

Nu suntem împotriva unei astfel de măsuri. O susținem, doar că nu vreau să dau speranțe oamenilor și să le zic că, de mâine, vor mânca mai ieftin pentru că nu o să fie așa. Vorbim despre un număr limitat de produse. Sunt produse pe care nu le vom găsi în fiecare magazin, în orice moment. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu vom intra într-o ieftinire continuă. Viața nu va fi mai ușoară. Există și o mică capcană, să-i spunem invizibilă, în ordonanță: „cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale”.

Păi și cum vedem noi că nu se umflă acele cheltuieli operaționale? Prețurile la energie, combustibil și la toate celelalte care fac parte din cheltuielile operaționale fluctuează de la o perioadă la alta. Așadar este greu de spus că produsele se vor ieftini. Nu cred. Cred că vom vedea diferențe foarte mici. Cred că lista trebuia gândită diferit. Nu s-a pornit deloc de la coșul real de consum al românilor. Consider că s-a făcut totul pe repede înainte. Vom vedea peste trei luni, dar așteptările nu sunt foarte mari”, a zis Elena Cristian la B1 TV, în cadrul jurnalului de știri de la ora 15.00.

Analistul DC Business a spus că un model economic similar a fost aplicat și în Ungaria, unde s-a dovedit a fi un dezastru, în sensul că inflația a crescut, prețul alimentelor care nu erau pe listă au crescut foarte mult și s-a ajuns la scumpiri enorme. În schimb, Elena Cristian a subliniat că metoda aplicată în România nu are nicio legătură cu modelul din Franța: „Acolo s-a gândit cu totul diferit”.

„Retailerii nu vor rămâne în pierdere. Au costuri și probabil vor recupera aceste reduceri de adaos comercial din alte produse. Dar un lucru este clar: nu vom găsi lista de produse pe raft, în orice moment! Acest lucru nu se va întâmpla. Facem pariu că va fi o nebunie? Oamenii se vor repezi să-și facă stocuri acolo unde vor găsi produsele. Această ordonanță nu este bine făcută. Nu o spun doar eu, ci și alți analiști și retaileri. Trebuie gândită mai mult”, a mai zis Elena Cristian.

VEZI ȘI: Ciolacu: Aprobăm prima măsură de ieftinire a 14 alimente de bază - Vezi lista - https://www.dcnews.ro/ciolacu-aprobam-ordonanta-ce-introduce-mecanismul-prin-care-stopam-cresterea-preturilor-la-alimentele-de-baza_921367.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel