Problema gunoaielor din TVR. CA-ul anunţă sesizare penală
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Scandalul cu gunoaiele de la Televiziunea Română poate ajunge caz penal. 

Ședință cu scântei a Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune! Scandalul imens a fost generat  de acuzațiile apărute și în presă privind modificarea abuzivă a documentelor pentru licitația serviciilor de curățenie în TVR. Ieri, 25 octombrie 2022, în cadrul ședinței de CA care a avut loc la Studioul Teritorial TVR Iași, a fost prezentat Raportul Comisiei de Cercetare Administrativă care a analizat situația fără precedent apărută în TVR. Membrii Comisiei, în urma cercetărilor și audierilor de martori efectuate, au confirmat cu unanimitate, că Ramona Săseanu a făcut presiuni asupra unor angajați pentru a modifica documente după ce acestea au fost avizate de CD, aprobate de CA și vizate de controlorul delegat al Ministerului Finanțelor Publice! 

Mai mult, Ramona Săseanu a sunat și a amenințat  membri ai Comisiei „cu intenția vădită de a face presiuni asupra lor, dar și cu scopul de a determina și a influența rezultatele verificărilor, în sensul în care acestea să-i fie favorabile.” – se arată în Raport, conform mediasind.ro.

CITEŞTE ŞI Criza gunoaielor tip Clotilde Armand, la TVR. Sindicatul se plânge că ”mormanele” n-au fost ridicate, după ce s-ar fi modificat contractul de curățenie

Sesizare penală în acest caz 

Conform sursei citate, "raportul Comisiei administrative constituite prin Decizia Președintelui-Director General, Dan Cristian Turturică, confirmă că Producătorul General al TVR, Ramona Săseanu, este acuzat de modificarea, prin exercitarea de presiuni asupra unor angajați, a condițiilor contractului de prestări servicii de curățenie.

Față de această situație inimaginabilă pentru o instituție publică de presă, un membru al CA a anunțat oficial că până când conducerea instituției nu va anula licitația și nu va lua măsuri pentru sancționarea celor vinovați de aceste fapte care pot atrage răspunderea penală, nu va mai participa la nicio ședință de CA și  va solicita să fie audiat de Comisiile de Cultură și Mass-Media ale Parlamentului pentru a cere dizolvarea actualului Consiliu de Administrație.

Majoritatea membrilor CA, în frunte cu Președintele-Director General, (cu excepția reprezentantei salariaților din CA, Luminița Iordănescu care, în ciuda evidențelor din raportul de control, a încercat din răsputeri să o apere pe Ramona Săseanu și să dea vina pe alți angajați) a solicitat să se ia în calcul chiar anularea licitației și depunerea unei sesizări penale, susținând că este inadmisibil ca în Televiziunea Română să se întâmple astfel de lucruri".

DNA a admis deja sesizarea 

Prezenți la ședința Consiliului de Administrație, președinții SRJ MediaSind și MediaSind TVR au anunțat că DNA a comunicat deja organizației sindicale că sesizarea penală a fost înregistrată cu nr. 15920/24.10.2022 și trimisă spre cercetare Secției de combatere a infracțiunilor de corupție.

"În acest sens, liderii MediaSind au solicitat oficial o copie după Raportul Comisiei de Cercetare, precum și o copie după procesul verbal al ședinței, pentru a fi transmise procurorului de caz. Liderii MediaSind au reiterat solicitările făcute privind demiterea de urgență a Producătorului General, Ramona Săseanu, precum și sesizarea comisiei de cercetare disciplinară în vederea concedierii acesteia, având în vedere abaterile deosebit de grave de care aceasta este acuzată", mai arată sursa citată.

Referitor la diminuarea nelegală a  garanției de bună execuție  de la 10% la 1%, adică de la aproximativ 440.127 lei la 4401 lei, Președintele-Director General, Dan Cristian Turturică, a susținut că va face toate demersurile necesare pentru ca garanția să fie trecută în contract așa cum a fost aprobată de membrii CA, în cuantum de 10%, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere, afirmând că "vă promit că lucrurile nu vor rămâne așa!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel