Data publicării:

Problemă cu firmele mici din România. Daraban: Avem un mare păcat. Societăţi de subzistenţă, de familie

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Mihai Daraban / Foto: Crișan Andreescu
Mihai Daraban / Foto: Crișan Andreescu

Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a vorbit despre situaţia firmelor mici din România.

Într-un interviu acordat DC News, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a subliniat faptul că firmele mici, microîntreprinderile, au o situaţie dificilă, mare parte fiind firme de familie, de subzistenţă. 

"Am extras din cel 768.372 de firme 12.393 care realizează 179 de miliarde de euro cifră de afaceri. Totalul la cele 768.372 este de 329 de miliarde. Deci iată că 12.000 de firme fac 54% din cifra de afaceri totală a României.

Pentru că noi avem un mare păcat. La noi, din păcate, microîntreprinderile, acelea până în nouă salariaţi, nu realizează valoare adăugată mare. Sunt mai mult societăţi de subzistenţă, de familie. Mi-aş dori să fie mai puternice, mai avansate. Măcar să ajungă la o medie de 3 salariaţi de firmă. La ora actuală, la cele 722.000 de microîntreprinderi cât avem noi, ei nu angajează nici măcar milionul, deci vorbim de o medie de angajaţi de un om şi jumătate de firmă", a explicat Mihai Daraban, la DC News.

VIDEO: 

Youtube video image
    

Lege pentru administratorii societăţilor comerciale. Daraban (CCIR): Din păcate, ”vinovaţii” de serviciu sunt firmele care depun bilanţul la organele fiscale

În interviul acordat DC News, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a declarat că a fost pregătit un act normativ care să reglementeze mai strict situaţia administratorilor societăţilor comerciale, pentru a se elimina situaţiile în care "pe hârtie" apare ca administrator al unei firme o persoană care habar n-are de acest lucru, fiindu-i folosită identitate pentru a se acoperi anumite aspecte mai puţin legale. 

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a anunţat că pachetul legislativ urmează a intra, în curând, în dezbaterea Parlamentului României

"A fost prezentat de multe ori în mass-media celebrul caz al ciobanului de la stână care îşi lasă buletinul unor băieţi deştepţi de prin Capitală şi omul acela habar n-are că este administrator la o societate comercială. Este o realitate pe care noi vrem, printr-o legislaţie care ar urma să intre în Parlament, să o aranjăm într-un fel, adică să existe un oarecare control şi, inclusiv, calitatea de administrator al unei societăţi, nu vorbesc de cea de acţionar.

Acţionarul poate fi analfabet, nu contează, are idei de afaceri, foarte bine. Dar administratorul care semnează un bilanţ trebuie să fie conştient de ce semnează.

Dacă vă duceţi la Registrul Comerţului, au un ‘J’, au o adresă de buletin, un CNP al administratorului, o adresă de firmă. Toate aceste date sunt, problema este că nu le ia nimeni într-un control. Din păcate, ”vinovaţii” de serviciu sunt firmele care depun bilanţul la organele fiscale.  Ei duc greul şi ‘şi-o şi iau’, cum se spune pe româneşte. Este o realitate", a declarat Mihai Daraban la DC News.

"Un lucru pozitiv este că a crescut baza de impozitare. Am avut, anul acesta, depuse 768.367 bilanţuri, faţă de 731.440 cu un an înainte. Deci iată că au mai apărut în jur de 37.000 de companii care au depus bilanţ, în plus faţă de anul precedent. Este un aspect pozitiv", a mai spus Mihai Daraban, preşedintele CCIR, în cadrul interviului acordat, marţi, DC News.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel