Privatizare Cuprumin. Ministrul Economiei: Nu rentează construirea unui combinat pentru minereul de cupru
Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată dacă acesta ar avea să prelucreze cel puțin 120.000 de tone, însă Cuprumin poate livra doar 35.000 de tone de minereu, a declarat, marți, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.
"Nu s-a renunțat la ideea privatizării Cuprumin, cum nu s-a renunțat la multe alte societăți care sunt în portofoliul Ministerului Economiei. Avizul de mediu va fi obținut. S-a investit din acest punct de vedere și va fi prelungit avizul de mediu. Vor fi duse până la capăt aceste chestiuni. Am povestit cu cei de la Mediu. Suntem în grafic de data acesta. Problema care există în România este următoarea cu mineritul: nu mai există. Sigur, este tragic pentru statul român să vândă o resursă. Cuprumin vinde o resursă. Exploatează un minereu, îl transformă în concentrat prin mori și îl vindem afară. Deci, pleacă din România. Era foarte bine să rămână în România. Avem intenția de a construi acest combinat pentru a obține cupru electrolitic. Ca să obținem cupru electrolitic ne trebuie combinatul care poate să fie proiectat pe cel puțin 110-120.000 de tone. Atunci este el rentabil. Astăzi, Cuprumin livrează doar 35.000 de tone. Ne-ar mai trebui încă două Cuprumin ca să putem justifica un combinat", a spus Gheorghe Șimon.
Acesta a afirmat că statul român nu a legiferat redeschiderea de mine, iar acest aspect este așteptat prin noua Lege a Mineritului.
Ministrul Economiei a precizat că intenția este ca acolo unde se poate mineritul să fie redeschis și a adus în discuție situația de la Remin Baia Mare, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News