Data publicării:

Prinţul Charles, anunţ despre urcarea pe tronul Marii Britanii

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Prinţul Charles al Marii Britanii, apărătorul unor cauze de mediu şi autorul unor incursiuni uneori criticate în politică, a declarat, într-un interviu acordat BBC, că, după urcarea pe tron, va respecta neutralitatea impusă de acest statut, transmit AFP şi Reuters. 

'Nu este acelaşi lucru a fi prinţ de Wales cu a fi suveran', a afirmat moştenitorul coroanei britanice, într-una din puţinele sale referiri la destinul său regal, într-un interviu acordat înaintea împlinirii a 70 de ani, la 14 noiembrie. 'Ideea că voi continua în exact acelaşi fel, dacă va fi să-i succed reginei, este o prostie totală pentru că cele două situaţii sunt total diferite', a spus Charles. Întrebat dacă va continua campaniile publice, el a răspuns: 'Nu, nu se va întâmpla. Nu sunt atât de prost'. 'Înţeleg foarte bine că este un exerciţiu separat să fii suveran. Prin urmare, înţeleg, desigur, în totalitate cum trebuie să funcţioneze aceasta', a afirmat prinţul de Wales, apărându-şi însă activismul ca moştenitor al tronului. 

Marea Britanie este o monarhie constituţională, în care monarhul are un rol formal în formarea guvernelor, dar obligaţia de a rămâne neutru, şi este lipsit de putere politică efectivă. Într-un interviu acordat revistei GQ în septembrie, Charles a afirmat: 'Problema mea este că mi se pare că există prea multe lucruri care trebuie făcute sau pentru care trebuie luptat'. 

Joi, el a dat însă asigurări că, în calitate de rege, va funcţiona în 'parametri constituţionali'

Prinţul Charles militează de mai multe decenii în favoarea unor cauze de mediu şi sociale. Spre deosebire de regină, care evită cu grijă orice polemică, Charles face uneori subiecte de presă, aventurându-se pe terenul politic. Astfel, sprijinul său pentru Dalai Lama nu este deloc apreciat la Beijing, iar în mai 2014, Rusia a cerut explicaţii oficiale guvernului britanic după ce prinţul moştenitor l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler. 

Chiar dacă nu intenţionează să abdice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 92 de ani, şi-a redus în ultimii ani numărul apariţiilor publice şi îi predă treptat ştafeta fiului său Charles, care o reprezintă tot mai des în deplasările în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel