Data actualizării:
Data publicării:

Prinţesa Kate are cancer. Există diete care ne protejează? Prof. Dr. Irinel Popescu a vorbit despre cea mai bună și sănătoasă mâncare

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

Prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer.

În acest context, Irinel Popescu, profesor universitar, medic primar chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, a vorbit despre cancer.

„Cancerul nu ocolește nici capetele încoronate, nici mari personalități ale omenirii. În ultima vreme, a fost avansată noțiunea de turbo cancer care înseamnă un cancer accelerat, cu evoluție rapidă, și față de care nici nu sunt prea multe mijloace de protecție. Turbo cancer se referă doar la evoluția accelerată a acestei boli. Apariția la vârste tinere și evoluția accelerată au condus la noțiunea de turbo cancer. Este o noțiune mai degrabă promovată un pic spectaculos pentru că sună interesant și prinde la public. Este nevoie de mai multă cercetare privind acest subiect.

Cel mai important lucru în diagnosticul cancerului este istoricul familial. Cine a avut în familie cazuri de cancer trebuie să aibă o atenție în plus pentru că poate apărea la vârste foarte tinere. Componenta genetică trebuie depistată. Există anumite gene la care probabilitatea de a apărea un cancer este foarte mare. Să nu uităm exemplul Angelinei Jolie care şi-a făcut dublă mastectomie pentru că avea mutații ale unor gene care predispun foarte mult la cancer de sân”, a zis Prof. Dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN, în emisiunea Mihaelei Bîrzilă - News Magazine.

„Există cancere în care se poate face depistare precoce - în cancerul de sân, cancerul colorectal, pulmonar. Și există cancere în care nu există programe de depistare precoce. Singura recomandare ar fi o legătură strânsă cu medicul de familie. Un control pe an este obligatoriu, o dată la șase luni este cu atât mai bine. Aceste controale sunt singurele modalități de a depista precoce un cancer”, a mai zis profesorul.

Există diete care ne protejează de cancer?

Întrebat dacă există vreo dietă anti-cancer, medicul a zis: „Ficatul este principalul organ pentru detofixiere. Trebuie să-l protejăm, să nu-l agresăm prin alimentație. Toxicul cel mai cunoscut este alcoolul. De asemenea, trebuie să fim atenți cu medicamentele, adică înainte de a le lua, trebuie să studiem bine prospectul pentru a vedea dacă are efecte toxice-hepatice. Cum putem ajuta ficatul? Generic spus, recomandarea este să mâncăm din grădină dacă putem. Din grădină, lucrurile sunt garantate: nu conțin aditivi, nu conțin conservanți, nu conțin toxice. Dacă nu avem grădină, trebuie să evităm mâncarea fast-food. Este cea mai toxică dintre toate”.

Irinel Popescu are competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic, chirurgie esofagiană, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Dieta în cancer, primele simptome, anorexie și casexie. Bogdan Georgescu (SANADOR), la DC Medical

VEZI ȘI: Cea mai sănătoasă dietă. Dr. Eniko Reka Fejer (SANADOR): Lista alimentelor de care să vă feriți. Cât privește cancerul de prostată, atenție la aceste produse de mâncat!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel