Principalul efect economic pentru Argentina dacă va câștiga Cupa Mondială din Qatar contra Franței
Argentina este mai bine plasată, comparativ cu Franţa, pentru a culege avantajele economice care vor veni în mod normal de pe urma câştigării Cupei Mondiale la fotbal, consideră un cercetător care a studiat datele statistice, transmite Bloomberg.
În mod normal, ţările câştigătoare ale Cupei Mondiale înregistrează o creştere economică suplimentară de 0,25 puncte procentuale în cele două trimestre care urmează după încheierea competiției, relevă un studiu publicat recent de Marco Mello de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.
Marco Mello spune că principalul efect este o creştere a exporturilor pentru că o câştigătoare a Cupei Mondiale beneficiază de o mai mare vizibilitate internaţională.
Marco Mello susține că dintre cele două țări care vor disputa finala de duminică, un meci care ar urma să fie vizionat de o jumătate dintre locuitorii planetei, Argentina, care are un profil de exportator similar cu cel al Braziliei, are şanse mai mari de a beneficia de un impuls economic dacă va câştiga marea finală.
'Dintre cele două finaliste, cele mai mari şanse, pentru a culege beneficii similare cu cele ale Braziliei, le are Argentina şi nu Franţa', susţine Marco Mello.
Mai mult, 'pentru Franţa este posibil să fie un efect mai puţin pronunţat pentru că această ţară este deţinătoarea titlului, deci nu ar fi o surpriză aşa de mare'.
Pe de altă parte, Marco Mello arată că ediţia din acest an a Cupei Mondiale are loc într-o perioadă a anului diferită faţă de ediţiile precedente, fapt care va putea modifica eventualele beneficii economice care ar decurge din câştigarea turneului.
Studiile precedente au arătat că un succes la cel mai mare eveniment sportiv al planetei poate stimula creşterea economică. Chiar şi ajungerea în faza sferturilor de finală poate contribui la majorarea exporturilor şi diversificarea schimburilor comerciale, relevă un studiu din 2014. Prin urmare, ar fi o veste foarte bună și pentru semifinalistele surpriză din acest an, Maroc şi, într-o mai mică măsură Croaţia.
Cu toate acestea, contextul economic actual nu este unul încurajator pentru niciuna dintre cele două finaliste.
Franţa se confruntă cu o criză energetică şi un val de greve. Argentina are o inflaţie de aproape 100% şi suferă de asemenea de pe urma unei secete care riscă să conducă la diminuarea exporturilor de produse agricole în anul următor. Istoria sugerează că problemele economice pre-existente pot limita eventualele avantaje care ar decurge din câştigarea Cupei Mondiale la fotbal, mai spune Marco Mello.
'Dacă există o ţară care la ultimele ediţii ale Cupei Mondiale nu a beneficiat atât de mult de pe urma câştigării trofeului aceasta este Spania, în anul 2010, când a avut loc o criză a datoriilor suverane. Criza costurilor de trai şi posibila recesiune care se apropie ar putea masca eventualele efecte ale câştigării Cupei Mondiale', a spus Marco Mello. Franţa va juca duminică împotriva Argentinei pentru titlul mondial (Lusail Stadium - Al Daayen, 17:00), în timp ce Croaţia va înfrunta Marocul sâmbătă în finala mică (Khalifa International Stadium - Ar-Rayyan, 17:00).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News