Data actualizării:
Data publicării:

Primul stat care vrea să elimine complet eutanasia animală. "No kill nation" până în 2050

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Câine / Foto ilustrativ Pexels
Câine / Foto ilustrativ Pexels
Un stat vrea să elimine complet eutanasierile animalelor din adăposturi până în 2050. De altfel, în ultimii 15 ani au reuşit deja să înjumătăţească eutanasierile. Cum se ajunge, însă, la No Kill Nation, a explicat medicul veterinar Aurelian Ştefan, la DC Anima. 

"România a crescut. Acum 20 de ani, noi am cumpărat al 10-lea radiograf digital. Atâtea erau în toată ţara atunci. Acum cred că sunt 1000! O creştere imensă. România s-a dezvoltat. Din punct de vedere economic, trăim vremuri bune. Animalele au început şi ele să trăiască din ce în ce mai bine. Cele care stau pe lângă oameni care fac parte dintr-o anumită pătură socială, de la medie în sus, trăiesc bine. Mănâncă bine, merg la medic, oamenii se zbat pentru ele. Dar, din nefericire, România este încă o ţară a extremelor crunte. 

Noi nu avem un plan cu animalele în ţara asta. 

Acum 15 ani, SUA eutanasia anual 5 milioane de animale în adăposturi. Sterilizau 90 de milioane. La o populaţie de 300 de milioane de oameni. În SUA dacă ai 4 câini, e normal. Noi suntem încă la unul, două animale. Vizavi de treaba asta cu planul, americanii au văzut care e treaba. La o conferinţă, era o doamnă din Texas care ne-a spus că la ei se eutanasiază 800 de animale pe lună, şi că ea e cea care se ocupă. Ăsta era jobul ei, cineva trebuia să o facă, aia era legea. Toată lumea plângea, nu se putea descrie sentimentul indus de această doamnă. Legea în Texas aşa era, nu trebuiau să existe maidanezi. Presiunea ONG-istă, a oamenilor, a fost atât de mare, încât americanii au elaborat planul "No Kill Nation" până în 2050. Asta e ceva nemaiauzit. 

Asta presupune să nu mai aibă nicio eutanasiere în adăposturile din SUA. Acum sunt la vreo 2 milioane de eutanasieri pe an. No Kill Nation înseamnă că ajunge animalul la adăpost şi nu e trecut pe vreo listă de eutanasiere. Americanul află din comunităţile locale de acest plan. Astfel, fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că dacă laşi căţelul să facă pui şi îi duci la adăpost, ei vor fi eutanasiaţi acum. Deci sterilizează-ţi animalul. Ei au şi un concept de planificare familială a animalului. Dacă îşi doresc pui, să fie conştienţi ce înseamnă.

După care, americanii combat comerţul cu animale, care este underground. Cum îl combat? Foarte greu. E cea mai mare problemă în SUA. Am văzut nişte cazuri de ferme acolo... noi nu suntem la capitolul ăsta. Noi nu avem aşa ceva, oameni care au un hectar de fermă şi au 2000 de bichoni. Dar ai cumpăra când ştii că părintele acelui câine stă într-o cuşcă de 70x70 cm? Cu purici, fecale, etc? Cu ligamente rupte? Asta e normalitate în secolul XXI? Se promovează foarte mult înmulţirea responsabilă. Ideal ar fi să adopţi, dar dacă nu vrei să faci asta, te duci la crescătorul autorizat, pentru că există şi licenţe, şi iei. Dacă vrei mai multe detalii, ceri! Dar oamenii sunt informaţi. Cheia este informaţia.

Ei vin şi cu informarea populaţiei apoi, pentru că fiecare câine înseamnă bani din taxele lor, care s-ar putea duce pe parcuri, pe şcoli, etc", a declarat Aurelian Ştefan, medic veterinar, la DC Anima. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel