Data actualizării:
Data publicării:

Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord a reușit să fotografieze baze militare americane

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Kim Jong Un, conducătorul nord-coreean, a analizat cu atenție fotografii ale principalelor baze militare americane din insula Guam. Imaginile au fost obținute cu ajutorul primului satelit de spionaj lansat de Coreea de Nord.

Liderul de la Phenian "a privit fotografii aerospaţiale de la baza aerienă Anderson, de la Aspra Harbor şi de la alte baze militare importante ale forţelor americane, făcute din cerul de deasupra Guamului, în Pacific, primite la ora 9.21, în 22 noiembrie", susține agenţia oficială de presă KCNA, preluată de AFP.

KCNA anunţase anterior că o rachetă lansată marţi seara a urmat traiectoria programată şi a reuşit să instaleze pe orbită satelitul Malligyong-1.

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) prevede lansarea "în scurt timp" şi a altor sateliţi. Tot acest efort este justificat de întărirea capacităţilor de supraveghere a Coreei de Sud, adaugă agenția de presă.

Nu pot fi "tolerate" sau "neglijate" toate demersurile operaționale nord-coreene.

Astfel de operațiuni sunt declarate ca fiind interzise de către rezoluțiile ONU, iar aparatul de stat de la Seul a reacționat prin suspendarea parțială a acordului militar intercoreean. Decizia a fost luată cu mențiunea că nu a putut notifica direct măsura respectivă Coreei de Nord, deoarece "liniile de comunicaţie sunt întrerupte". Înţelegerea semnată la 19 septembrie 2018 de către cele două Corei, pentru reducerea tensiunilor la frontieră, prevede în special crearea unor zone tampon maritime.

Statul-major al armatei sud-coreene a precizat că analizează lansarea şi nu poate confirma deocamdată că satelitul a fost într-adevăr instalat pe orbită.

De asemenea, nici guvernul de la Tokyo nu a confirmat succesul Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al guvernului Japoniei, Hirozaku Matsuno, a transmis că ministerul japonez al apărării analizează lansarea. Oficialul a afirmat că nu pot fi "tolerate" sau "neglijate" toate demersurile operaționale nord-coreene.

China a cerut miercuri tuturor părţilor interesate să manifeste "calm" şi "reţinere" şi "să facă mai multe lucruri propice reducerii tensiunilor", conform declaraţiei făcute de Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

"Orice lansare de către Coreea de Nord cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice contravine rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a readus aminte adjunctul purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU, Farhan Haq, într-un comunicat.

Şi premierul japonez Fumio Kishida a susţinut o poziţie similară: "Chiar dacă ei spun că este vorba de un satelit, lansarea unui obiect cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice este clar o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite".

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA a declarat că a fost "o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", care "amplifică tensiunile şi riscă să destabilizeze regiunea" şi chiar mai mult decât doar regiunea.

În septembrie, când s-a întâlnit cu Kim Jong Un, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că ţara sa ar putea ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi. Ulterior, SUA şi Coreea de Sud au afirmat că nord-coreenii trimit arme Rusiei, iar secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că legăturile militare între Moscova şi Phenian sunt "tot mai numeroase şi mai periculoase".

Sud-coreenii intenţionează să lanseze şi ei luna aceasta primul lor satelit de spionaj, cu ajutorul unei rachete SpaceX, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel